Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите

...
Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор започва да проверява "Еврохолд"

Предвид високия публичен интерес към договорката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, Комисията за финансов контрол се самосезира и стартира инспекции в " Еврохолд България " АД и в съществени сдружения от финансовия холдинг. Това се оповестява на уеб страницата на регулатора.

В него се показва, че главната цел на комисията е да ревизира финансовото положение и потенциал на холдинга " с оглед бъдещите придобивания, в това число на " ЧЕЗ Разпределение България " АД и " ЧЕЗ Електро България " АД ".

Тъкмо финансовият потенциал бе мотив за рецензия към " Инерком " на Гинка Върбакова, защото компанията й - претендент за българския бизнес на ЧЕЗ имаше капитал от 50 хиляди лева, а искаше да придобие бизнес за милиарди. КФН не е проверявала " Инерком ", която не е и обществена компания, т.е. не попада в обсега на този регулатор.

По закон електроразпределителните сдружения са част от националната европейска сериозна инфраструктура с директно отношение към въпросите на националната сигурност. С подхванатите от комисията дейности по инспекция на получилия ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България – " Еврохолд България " АД, КФН съблюдава своето заричане за прецизен контрол във връзка с поднадзорните лица и обществени сдружения, както и транспарантна и навременна връзка с обществеността, се показва в известието на финансовия контрол.

За назначените инспекции са осведомени прокуратурата и ДАНС, като те ще бъдат известени, както за резултатите от инспекциите, по този начин и навреме, в случай че се установяват обстоятелства и условия, навеждащи на изводи за осъществени нарушавания, афишира комисията.

Преди дни се разбра, че ЧЕЗ е избрала за желан покупател на бизнеса си в България " Еврохолд " АД, а в това време приключи подписания преди повече от година прелиминарен контракт за покупка с " Инерком ". Междувременно договорката стартира да се използва за предизборни цели. Българска социалистическа партия още веднъж прикани страната да изкупи назад акциите на приватизираната преди години компания, а министърът на енергетиката подсети, че приватизацията е станала с утвърждението на Народното събрание, а в този момент става дума за договорка на чешкото държавно управление. Новоназначеният ръководител на енергийната комисия Валентин Николов пък прикани службите да са деликатни със договорката и разгласи, че ще изиска инспекция на " Еврохолд ", каквато и стартира в този момент от КФН.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР