Предвид това колко често чуваме приказките как Премиър Лийг е

...
Предвид това колко често чуваме приказките как Премиър Лийг е
Коментари Харесай

Как Голямата шестица в Англия дърпа пред останалите

Предвид това какъв брой постоянно чуваме приказките по какъв начин Премиър Лийг е най-хубавото, най-конкурентното и най-непредсказуемото състезание в света, таблицата за краткотрайното класиране стартира да придобива поразително неизненадващ тип.

Само един гол разлика, разделящ Бърнли от Ливърпул, е това, което стопира така наречен Голяма шестица от клубове да заема първите шест места, а малко на брой биха се осмелили да се обзаложат, че в края на сезона който и да било различен тим с изключение на тях ще пробие в тази зона на таблицата.

Космическите суми пари, които клубовете от Премиър Лийг могат през днешния ден да предложат на трансферния пазар, усъвършенства качеството на техните цели, но при все че тези от Голямата шестица си остават на напълно друго равнище като прелест за топ играчите.

Опитът от тяхна страна за увеличение на каузи им от постъпленията от телевизионните права на ПЛ може и да се провали предишния месец, но въпреки всичко не се вижда по какъв начин бездната сред тях и „ останалите” ще се смали в скоро време.





Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед към този момент заплашват да се откъснат на върха на класирането, като всеки от тях е изпуснал единствено по две точки от началото на шампионата.

Макар че сме длъжни да отбележим, че „ алените дяволи” до момента не са играли с никого от противниците си от Голямата шестица (всъщност са се срещали единствено с тимове от най-долната третина на таблицата), методът на постигането на техните победи, както и на тези на Сити, подсказва за съществуване на такава голяма мощ, че доста от турнирните им мачове стартират да наподобяват като дуели от ранните стадии от шампионата за Купата на Англия.

Разгромът на Кристъл Палас от ръцете на Юнайтед изобщо и не подлежеше на подозрение – това бе четвъртият триумф на тима с 4:0 от началото на сезона, а до момента в който „ гражданите” биха два пъти по 5:0 (единият случай беше против Ливърпул) и смазаха шлагера Уотфорд като посетители с 0:6.







Прибавете към това звучната победа на Тотнъм на терена на Хъдърсфийлд (0:4) и тази на първенеца Челси на посетители на Стоук Сити (също 0:4) и човек не може да не се разтревожи, че дистанцията сред най-големите клубове и 7-мото място се усилва.

Средната голова разлика при успехите на Сити и Юнайтед този сезон е доста по-голяма от тези в предходните два сезона, до момента в който Тотнъм и Челси резервираха головата разлика от успехите си в същия интервал.

Нещо повече: головата разлика при успехите на всички от Голямата шестица този сезон се равнява или е по-голяма в съпоставяне със същия стадий на предните два сезона.



Това иде да рече, че днешната доминация на манчестърските клубове не е за сметка на останалите им четири огромни съперника. По-скоро се е нараснал генерално контролът на Голямата шестица над останалите тимове в лигата.

Може индикаторите в действителност да се балансират в течение на сезона, но си остава факт, че към същия стадий в предходните сезони не е било виждано такова превъзходство от страна на елита.

Тимове като Бърнли и Уотфорд правят добра работа в опита да съкратят дистанцията сред Голямата шестица и Останалите, само че разделянето наподобява като единствено да се уголемява.



Голямата четворка от първото десетилетие на XXI век заплашваше да откри цялостна доминация над Премиър Лийг за дълги години напред, единствено че Тотнъм и Манчестър Сити съумяха да пробият монопола. Да, не е изключено един ден още веднъж да станем очевидци на приказка като тази на Лестър, но даже и неуспехът на „ лисиците” да се открият в елита след изумителното си продобиване на шампионската купа служи да покаже какъв брой сложна задача е да се пробие там за непрекъснато.

 Заявката на Евертън да пробие в Голямата шестица този сезон, подплатена с огромни инвестиции на трансферния пазар, очевидно ще се провали с гръм и тропот, а на хоризонта не се вижда кандидатурата от някого другиго да опита да се настани в елита. Това в действителност не е най-непредсказуемата лига в света, нали?
Алистеър Туийдейл, „ Дейли Телеграф” Премиър лийг 7 кръг, събота 30 септември  Манчестър Юнайтед 4:0краен резулат  Кристъл Палас
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР