Предвид предстоящото спиране, Сенатът на САЩ предлага временно коригиране на бюджета

...
Сенатът на САЩ изготви последно предложение за краткосрочен бюджет във
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ изготви последно предложение за краткосрочен бюджет във вторник, тъй като времето изтичаше за Конгреса да избегне частично затваряне на правителството, въпреки че шансовете то да премине през Камарата остават малки.

Остават само дни преди крайния срок 30 септември, лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър и лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл одобриха проекта, който ще остави правителството отворено до 17 ноември.

Но нямаше непосредствена индикация, че враждуващите фракции на републиканците в Камарата на представителите, които наложиха сблъсък относно правителственото финансиране, биха го взели, ако бъде прието в Сената.

„Затварянето на правителството поради спор за вътрешния бюджет не укрепва политическата позиция на никого“, каза Макконъл .

„Това просто поставя важен напредък на лед. И оставя милиони американци на ръба“, каза той.

Белият дом се присъедини към Макконъл в настояването Конгресът да приеме пакета от Сената, като президентът Джо Байдън говори на предизборно събитие във вторник вечерта, казвайки, че „е време републиканците в Камарата на представителите да започнат да си вършат работата.“

Замразени услуги, без заплати

Ако не бъде постигнато споразумение до събота , стотици хиляди федерални служители могат да бъдат освободени, ограничавайки широка гама от правителствени услуги.

Това може да означава, че получателите на социални помощи не получават плащания, от които зависят, а операциите на летищата може да се забавят, което да попречи на плановете за пътуване на милиони.

Някои служители ще продължат да работят -- като военните и други, смятани за основни -- но няма да получат своите заплати, докато бюджетът най-накрая не бъде приет.

Байдън хвърли вината върху малка група "екстремистки" републикански законодатели.

Хардлайнерите в Камарата на представителите „са решени да закрият правителството“, каза Байдън в по-ранно видеообръщение.

Междувременно мейнстриймът на републиканците „отказва... да се противопостави на екстремистите в тяхната партия“, каза Байдън.

"Така че сега всеки в Америка може да бъде принуден да плати цената", каза той.

Помощта за Украйна на камъка

Проектът на Сената потвърди, че Украйна, която се бори с руските нашественици за повече от година и половина, може да намери своя спасителен пояс от американски оръжия и икономическа помощ под заплаха.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски посети Капитолийския хълм, за да се опита да убеди бавно нарастващия брой скептично настроени републиканци в Конгреса да не се откаже от страната си.

Но след като Байдън поиска от Конгреса 24 милиарда долара за Киев, краткосрочната мярка на Сената, публикувана във вторник, разпредели само 6,1 милиарда долара.

Хардлайнерите в Камарата на представителите казаха, че не искат повече пари отива в Киев, след вече осигурените 110 милиарда долара от началото на инвазията през февруари 2022 г.

„Те избират Украйна пред американците“, каза председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти късно вечерта във вторник.

Вместо това той и други републиканци притиснаха за повече гранично финансиране за борба с имиграцията без документи.

„Ако искат да се съсредоточат върху Украйна, а не върху южната граница, тогава техните приоритети са назад.“

Пазарите потъват без сделка

Дори ако Сенатът приеме мярката бързо, имаше съмнения, че Камарата може да действа достатъчно бързо, за да избегне поне кратко затваряне.

Перспективата най-голямата икономика в света да не може да изготви правителствен бюджет идва само четири месеца след опасния удар на Вашингтон близо до неизпълнение на задълженията си поради политическа безизходица.

Това можеше да има катастрофални последици за американската икономика и извън нея.

Американските фондови пазари потънаха с повече от един процент във вторник на фона на перспективата за спиране на работата на правителството.

В понеделник Moody's - единствената голяма рейтингова агенция, която поддържа максималния си резултат за американския държавен дълг - предупреди, че последната драма може да застраши нейния статус на първо ниво.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР