Предвид повишаване на броя отсъстващи ученици със симптоми на COVID-19

...
Предвид повишаване на броя отсъстващи ученици със симптоми на COVID-19
Коментари Харесай

Коронавирус: Тайна заповед определя условията и организацията за дистанционно обучение

" Предвид повишение на броя отсъстващи възпитаници със признаци на COVID-19 и в осъществяване на Заповед РД-09-2062 от 13.09.2021 година на министъра на образованието и науката през днешния ден в 20 ОУ " Т. Минков " (бел. ред. - в София) се организира педагогичен съвет, който реши да поддържа предлагането ми за прекосяване в образование от разстояние в електронна среда на паралелката на Вашето дете. Решението е взето след разискване на обстановката с здравното лице и разбор на данните от последните образователни дни на тази и предходната седмица. " Това известие е изпратено от шефа на учебното заведение към родителите на децата от съответните паралелки.

Директорът изяснява, че е подаден и отчет до МОН, " който се обработва и предава посредством Регионалното ръководство на образованието, което се случи в днешния ден. В очакване сме в утрешния ден (или някой от идните дни) да дойде заповед на министъра за прекосяване в ОРЕС на 7 паралелки.... Когато получим заповедта за прекосяване към ОРЕС, ще Ви осведомявам тук като продължение на това известие, както това ще създадат и класните ръководители. Ще имаме подготвеност от ден идващ на заповедта на министъра да преминем в ОРЕС до 15.10.2021 година. "

От известието излиза наяве, че " през интервала да образование от разстояние от електронна среда учениците няма да са под карантина (с изключение на тези, които са приведени под такава ot СРЗИ, след контакт със инфектирано лице). "

От сигнал на родител на дете в една от паралелките, разбра, че 5 или 6 деца са с хрема и отсъстват, само че няма данни те да са заболели от COVID-19. Въпреки това класът е подаден за отдалечено образование. 

Мотивите на директора 

се свърза с шефа на учебното заведение госпожа Галина Тимова след категорично поискано единодушие от МОН и получено такова. На въпрос кой в учебното заведение преценя дали децата са заболели и дали да вземем за пример им се мери температурата на влизане в учебно заведение, госпожа Тимова изясни, че температурата не се мери, защото се получавало скупчване на децата. По думите ѝ, учителите имат задължението да рапортуват на шефа, когато някое от децата в клас има " ковидоподобни " признаци и от там той да подаде заявление към РУО за прекосяване към отдалечено образование. 

" В е написано да се подхващат дейности при 10% " ковидоподобни " синдроми измежду децата ", сподели още госпожа Тимова и добави, че в документа ясно е казано, че в случай че се видят деца с такива признаци може да се премине към подаване на заявление към отдалечено образование, защото няма механизъм, по който обективно да се знае какво тъкмо е болестта.  

Тя напомни, че " няма механизъм, който да задължи родителите да създадат антигенен или PCR тест на децата . " По думите ѝ, на база на заповед РД-09-2062 от 13.09.2021 и друго писмо обвързване на шефа е да се изготвя отчет с броя на учениците с " ковидоподобни " признаци, който да се изпраща към РУО. От там специалистите се свързват още веднъж с шефа, с цел да уточнят аргументите за правенето на отчета, който се изпраща до Министерство на образованието за утвърждение. 

Г-жа Тимова увери, че има цялостната поддръжка от страна на педагозите в учебно заведение и добави, че заболеваемостта измежду тях също е нараснала и мъчно се намират заместващи учители.

" Всички знаем, че най-хубавото обучение в учебно заведение е присъствено. Точно с тази мярка ние не прекъсваме образователния развой, ние осигуряваме образователен развой, само че от разстояние. Миналата година през целия декември всички учебни заведения в България бяха затворени и децата от нашето учебно заведение се образоваха извънредно сполучливо в електронна среда. Смея да настоявам, че сме дали три устройства на родители, които механически нямаха опция да посрещнат електронното образование. Абсолютно всички часове са извършени ", сподели още шефът на 20 ОУ. По думите ѝ е извършена контролна активност, с цел да се наблюдава успеваемостта на учениците по български език и математика и резултатите са отлични и не са установени пропуски в знанията на учениците.

Г-жа Тимова посочи, че не се знае от какво тъкмо са заболели децата от паралелките, подадени за отдалечено образование, само че защото признаците са сходни на ковид, ограниченията се взимат за предварителна защита.
 Над 600 паралелки са в отдалечено образование Над 600 паралелки са в отдалечено образование
Над 600 паралелки са в отдалечено образование и 32 са групите в детските градини. Това заяви просветният министър проф. Николай Денков....

Какво дадоха отговор от МОН

се свърза с пресцентъра на Министерство на обучение с молба да бъде възложен текста на Заповед РД от 13.09.2021 година От там дадоха отговор, че това е " вътрешна заповед, която регламентира периодите и реда за подаване на претенции от шефовете през РУО към министъра за прекосяване към образование от разстояние в електронна среда на паралелки, випуски или цели просветителни институции. Заповедта регламентира също задължението на шефовете да подават данни в осведомителната система на МОН за възпитаници, паралелки, випуски или цели просветителни институции, които се образоват от разстояние в електронна среда ". От МОН допълниха, че " защото това е вътрешна заповед на министъра на образованието и науката, тя не се разгласява. "

На въпрос на какво постанова заповедта да не бъде налична за родителите, има ли някакви терзания, от министерството дадоха отговор: " Заповедта е вътрешна, касае организацията на документооборота и подаването на информация в системата на образованието, касае се само до активността на РУО и шефовете на учебни заведения и не касае въпроси от публичен интерес. " От ведомството ни насочиха към за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения през образователната 2021-2022 година. Припомняме, че в няколко медийни изяви служебният учебен министър проф. Николай Денков акцентира, че, тъй като превръщането им в заповеди няма да дава отговор на нуждата от бърза реакция при положение на потребност поради по-тромавия административен развой, когато става въпрос за заповед.

От министерството обобщиха, че " заповедта регламентира организацията, която началниците на районните ръководства на образованието следва да основат за прекосяване в ОРЕС при отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой .

Директорът насочва аргументирано предложение до министъра на образованието и науката посредством началника на РУО за прекосяване на обособени паралелки, на ротационно или към изцяло образование от разстояние в електронна среда. При аргументирано предложение шефът съблюдава условията за ОРЕС, написани в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения през образователната 2021-2022 година. 
 Решават самостоятелно за всяко обитаемо място по какъв начин да се образоват учениците Решават самостоятелно за всяко обитаемо място по какъв начин да се образоват учениците
За всяко обитаемо място ще се взема решение съгласно обстановката дали учениците ще се образоват присъствено или отдалечено. Ако заболеваемостта...

Заповедта регламентира организацията, която началниците на районните ръководства на образованието следва да основат за прекосяване в ОРЕС при отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой.

Директорът насочва аргументирано предложение до министъра на образованието и науката посредством началника на РУО за прекосяване на обособени паралелки, на ротационно или към изцяло образование от разстояние в електронна среда. При аргументирано предложение шефът съблюдава условията за ОРЕС, написани в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения през образователната 2021-2022 година.

РУО изпращат предложенията на шефовете за прекосяване в ОРЕС в МОН посредством Системата за електронен продан на известията не по-късно от 15.00 часа на деня, предшестващ датата, от която се предлага прекосяване в ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда). "

На въпрос чие обвързване и отговорност е да дефинира признаците на ковид при децата, от министерството още веднъж показват  На стр. 7 са разказани Задължителни протоколи за държание при подозрение или случай на COVID-19 в учебното заведение, само че не е упоменато лицето, което открива тези признаци (медицинска сестра, преподавател, възпитаник или шеф, друг).

На въпрос дали се разисква въвеждането на неинвазивни проби за ковид за учениците, от просветителното министерство дадоха отговор, че " за обезпечаването на безвредна среда и оптимално удължение на присъственото образование Министерството на образованието и науката провеждането на неинвазивни проби за ковид измежду учениците. Те могат да бъдат тествани при съществуване на безвъзмездни проби, обезпечени от РЗИ, и при единодушие на най-малко 90% от родителите в съответното учебно заведение. "
 Как страната ще се оправи с последствията от пандемията за образованието и грамотността - проект и ограничения Как страната ще се оправи с последствията от пандемията за образованието и грамотността - проект и ограничения
Основна мярка за превъзмогване на дефицитите от електронното образование е да има оптимално доста присъствено образование. В момента тече съг...

Самите признаци са: нараснала телесна температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на усет и подушване и други, още веднъж съгласно

На въпрос какво се случва, в случай че се откри, че признаците на ученика се дължат на друго заболяване, от МОН прецизираха, че " ученикът се позволява в учебно заведение против здравна записка от фамилния доктор, че това е възможно. "

От министерството допълниха още, че ". "

Не всеки може да премине на отдалечено образование

Подобен случай, само че с различен процес на събития, се случва в друго столично учебно заведение, описаха за. По преценка на родител дете е арестувано вкъщи, защото има хрема, макар че е в положително общо положение. По-рано шефът на учебното заведение е помолил родителите да не пускат децата, в случай че не са изцяло здрави. Според информацията, с която разполага, за тези деца не може да бъде осъществено отдалечено образование, защото то е планувано само за деца, които публично са в карантина поради ковид. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР