Предвид оправдания обществен интерес във връзка с фактурите на потребителите

...
Предвид оправдания обществен интерес във връзка с фактурите на потребителите
Коментари Харесай

КЕВР проверява “Топлофикация - София“ заради високите априлски сметки

Предвид оправдания публичен интерес по отношение на фактурите на потребителите за м. април т.г., в осъществяване на пълномощията на Комисията, ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов изиска от управлението на „ Топлофикация София “ ЕАД да даде изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през интервала 1.04-30.04.2023 година, оповестиха от Комисията.

Съгласно настоящата нормативна уредба образуването на месечните фактури на потребителите на топлинна сила е отвън регулаторните пълномощия на Комисията. То се прави по Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е публикуван от Министерството на енергетиката, което е способният орган по осъществяване на надзор по неговото съблюдаване.

Съгласно Наредба № 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР е способният орган, контролиращ качеството на предоставяните от сдруженията топлофикационни услуги. Енергийното дружество е длъжно да подава топлинна сила с обезпечени параметри, избрани с признатите от КЕВР Показатели на качество на топлоснабдяването. Същевременно пълномощията на Комисията, регламентирани в Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила, включват надзор върху прецизното използване от топлопреносните предприятия на одобрената от Комисията цена на топлинната сила за съответния интервал.

В 3-дневен период „ Топлофикация София “ ЕАД би трябвало да даде на Комисията информация с подробни данни за осъществяването на Показателите за качество на топлинната сила, както и дали в издадените фактури на клиентите за м. април т.г. е приложена одобрената от Комисията на 01.07.2022 година цена на топлинната сила.

След приемане на желаната информация от " Топлофикация София " АД Комисията ще изготви разбор на зародилата обстановка и ще оповести обществено резултатите от инспекцията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР