Предвид нагласите преди изборите, последните дни на кампанията може да

...
Предвид нагласите преди изборите, последните дни на кампанията може да
Коментари Харесай

Социолозите не знаят кой ще е пръв - Слави Трифонов или Бойко Борисов

Предвид настройките преди изборите, последните дни на акцията може да донесат основно преимущество или да се окажат основна загуба за някоя от политическите обединения, борещи се за властта и за влизане в Народното събрание.

Тези заключения прави " Барометър " на база стандартизирано телефонно изследване на електоралните нагласи през интервала 1-7 юли 2021 година измежду 852 пълнолетни български жители. Проучването е извършено на територията на Република България и не включва настройките на гласуващите отвън страната.

И съгласно това проучване  ГЕРБ е първа политическа мощ , само че с доста малко -  21,9% против 19,3% за " ИТН " . Българска социалистическа партия резервира третото място, със 17%, а Движение за права и свободи е на четвърто място с 11,4%. " Демократична България " е на пето място, с 9,2%. Шесто обаче е обединяването на партиотичните партии - " Българските патриоти ", а 6,2%. " Изправи се! Мутри вън! " е на границата, с 4,1%. Процентите са образувани при въпрос " За коя политическа групировка ще гласувате на предварителните избори на 11 юли 2021 година? " и отговори: " Да, сигурно " и " По-скоро да ".

Кой ще е първи? Това е въпросът

Не по този начин обаче стоят нещата съгласно друго изследване, оповестено през днешния ден - това на " Алфа рисърч " То демонстрира противоположните резултати - партията на Слави Трифонов е първа политическа мощ, а ГЕРБ на Бойко Борисов - втора.

Според тяхното изследване няколко дни преди изборите поддръжката за ГЕРБ е 21,5% . Има Такъв Народ се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4-ти април и съумява да притегли забележителна част от протестния избор към по-малки партии, без късмет за парламентарно посланичество, както и на част от по-широката външна страна на ГЕРБ. В резултат, тя доближава поддръжка от 21,8% , което й дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ. Продължаваща готовност на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази наклонност, споделят обаче специалистите.

Според изследването Българска социалистическа партия изрично усъвършенства позициите си в хода на акцията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласоподават , с което се приближават до резултатите от изследването на " Барометър ", които дават на " алените " 17%.

Към момента " Демократична България " е четвърта с 12.0% от твърдо решилите да гласоподават, сочи изследването на " Алфа рисърч ". Така тя затвърждава позициите си от началото на акцията, като значим фактор за нейния резултат още веднъж ще бъде вота от чужбина. В аналогична обстановка е Движение за права и свободи, което има планирана поддръжка от 11.1%. Тук още веднъж имаме разминаване сред двете изследвания, защото съгласно това на " Барометър " Движение за права и свободи е на четвърто място с 11,4%, а " Демократична България " е пета, с 9,2%.

Слаба готовност в края на акцията отбелязва и „ Изправи се! Мутри вън! “, достигайки 5.4% от вота. Платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на продан на гласоподаватели с Има Такъв Народ, както и с отсрочване на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на акцията.

Към момента „ Българските патриоти “ (3.8%) остават малко под изборната преграда от 4%. Не съумява да премине чертата и Възраждане (3.2%), само че при него също е забавно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4-ти април.

Анализът на " Барометър "

Иначе, на база отговорите от " Барометър " разясняват, че за ГЕРБ свадите от миналите месеци, изолацията на партията от всички останали политически субекти, вялата кампания  носят ерозия в поддръжката . Негативно въздействие имат и някои противоречиви дейности на Бойко Борисов – като изненадващата му среща с турския президент Реджеп Ердоган, която бе призната от болшинството гласоподаватели като индикация за загадка сделка с Движение за права и свободи. Доколко отрицателната наклонност за ГЕРБ ще забави темпове или ще се ускори в няколкото оставащи дни, ще си проличи в изборния ден.

" ИТН ", партията на Слави Трифонов, още веднъж се отличава с съвсем тотално неявяване на политическа акция и изяви на водача ѝ най-вече в обществените мрежи. Докато на постоянните избори това нетипично държание донесе на групировката гласовете на доста от колебаещите се гласоподаватели, в тази ситуация тази наклонност не е толкоз ясно изразена, счита " Барометър ". Наблюдава се леко активизиране склонните да гласоподават за Има Такъв Народ, само че то се дължи по-скоро на несигурната поддръжка и разочарованието от други политически сили.

За Българска социалистическа партия " Барометър " смята, че съумяват да стабилизират позициите си – най-много измежду личния си електорат. Отливът на гласоподаватели от редиците им за момента е спрял и въпреки да не могат да разчитат на спомагателна поддръжка, те биха могли да осъществят 17%. Те обаче надали ще съумеят да върнат гласоподавателите, които към този момент изгубиха и които е по-вероятно да дадат гласа си за новата групировка на Жан Виденов (Ляв съюз за чиста и свята република) (2,1% от анкетираните).

За Движение за права и свободи въпросът е ще вдигне ли малко резултата поради гласовете от Турция, тъй като надали ще поднесат изненади в границите на страната.

При " Демократична България " съгласно " Барометър " се следи прочут застой. Въпреки че групировката може да се похвали с добра готовност на гласоподавателите си и е една от дребното, които дейно употребяват съвременни принадлежности за акция като обществените мрежи, обединението не съумява да притегли спомагателни гласове. Според " Барометър " това се дължи на имиджа " джендър ", което пречи на групировката да завоюва благосклонностите на повече хора.

" Барометър " смята и, че " Българските патриоти " се подреждат в противоположния завършек на политическия набор и също ще бъдат част от идващия български парламент. Категорично желание да гласоподават за тях са декларирали 6,2% от интервюираните.

Сравнително нестабилна е поддръжката за „ Изправи се! Мутри вън “. Последните седмици не даваха мотив на групировката за типичната за нея интензивност – главно основаваща се на митинга, опълчването и спора с други политически пратии и фигури. Като се има поради, че гласоподавателите им с най-вече от групата, склонна на протестен избор, а неналичието на непосредствена нужда от подобен в съответния миг слага на кантар присъединяване на обединението в идващия парламент с 4,1% декларирана поддръжка броени дни преди изборите.

  ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОУЧВАНЕТО НА " БАРОМЕТЪР "

Период на осъществяване на проучването: 01.07-07.07.2021 година
 Борисов: Програма съперниците ни нямат, единствено компромати против мен, готвени още преди две години Борисов: Програма съперниците ни нямат, единствено компромати против мен, готвени още преди две години
“Хора, които приказват, че имат образование и обучение в чужбина, отиват и източват язовирите. Хората от селото го виждат. Отива,...

Методология: Количествено изследване

Представителност: популацията на територията на България с изборни права

 Слави Трифонов, Борисов и Царят: прилики и разлики Слави Трифонов, Борисов и Царят: прилики и разлики
Тримата харизматици в българската политика: преди да стигнем до тях, дано първо си напомним, че до момента в който при започване на прехода сините пъ...

Обем на извадката: 852 души на възраст над 18 година 28,4% от участвалите са във възрастовата група 18 - 40 години, 34,9% са 41 - 60 години, над 60 години - 36,7%. 48,8% са мъже, а 51,2% - дами.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОУЧВАНЕТО НА " Алфа рисърч "

Изследването е извършено в интервала 4 - 7 юли 2021г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР