Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра

Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра ...

Столична община се оплака, че няма инструмент да карантинира принудително бездомните

Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра за бездомни хора в София. Капацитетът е 170 места, а за последните 10 души са прибрани 26 души.
По думите на Пепи Джуренов, директор на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в София, има разделение на хората в два отделни блока – за да се поддържа строга карантина. Имаме достатъчно защитни средства, каза той пред Нова телевизия и добави, че най-трудно е да се опазва "вътрешният ред".
Категорично е забранено на ползвателите на социалната услуга да излизат. Подписва се декларация, добави Джуренов.
Има обаче и още доста бездомни по улиците на София. А Джуренов обясни, че за да приемат нови хора, има три начина. Първият – МВР или лекари да ги докарат. Вторият – да ги докара някой самарянин. Третият – сами да дойдат. Джуренов обаче призна, че за много бездомни улицата е дом и те не искат да се разделят с него.
Експертът от Столична община Мина Йовчева коментира, че имало и мобилни екипи към СО, които ходели и обяснявали на бездомни, че има възможност да бъдат настанени. Но и тя се оплака, че много бездомни не искат да отиват в Кризисния център. С помощта на доброволци се раздава топла храна и това се ползва като аргумент бездомните да дойдат в центъра. „Нямаме инструмент, с който насилствено да ги вкараме в кризисните центрове”, добави Владимирова.
Още: "Италия скоро ще задмине Китай по болни от коронавирус, Испания удължи извънредното положение"

Източник: actualno.com