Предвид изменението на климата, опазването на природата става все по-важно.

...
Предвид изменението на климата, опазването на природата става все по-важно.
Коментари Харесай

Европейската страна с най-голям дял на защитена природа

Предвид изменението на климата, опазването на природата става все по-важно.

Но в кои страни в Европа делът на зоните, заслужаващи отбрана, е изключително висок? А къде има малко предпазени територии?

Ето какво демонстрира разбор на портала Saveonenergy.com, който включва съвсем 80 000 естествени резервати, паркове, биосферни резервати и други зони, избрани като предпазени територии в Европа, въз основа на данни от Европейската организация за околна среда (EEA) и изчислен % предпазени територии на страна.

Изненадващият резултат: Люксембург е страната с максимален % предпазени територии в Европа.

Малката страна има 134 зони, които са предпазени от законодателството й и образуват обща повърхност от 1963 квадратни километра. В съпоставяне с размера на Люксембург (2586 кв. км), това значи, че 76 % от територията на страната са природозащитни зони, т.е. повече от две трети.

Това може да се дължи и на обстоятелството, че Люксембург, с малко под 625 000 поданици, е една от минимум обитаемоте страни в Европа.

Второ и трето място измежду страните с съразмерно най-голяма повърхност на естествени резервати в Европа са Словения и Малта. По отношение на предпазените територии, Германия е безспорният водач – с над повече от 17 000 избрани естествени парка, биосферни резервати, национални паркове и естествени резервати – повече, в сравнение с в която и да е друга страна в Европа.



Ето 10-те страни с максимален дял на предпазените територии по отношение на общата повърхност на страната:

1. Люксембург - 75.9%

2. Словения - 72.1%

3. Малта - 65.1%

4. Кипър - 55.6%

5. Лихтенщайн - 45.5%

6. Холандия - 44.2%

7. Англия - 36.3%

8. Австрия - 33.2%

9. Полша - 32.9%

10. Германия - 31.2%

Според изчисленията на Saveonenergy.com, Босна и Херцеговина е страната с най-нисък дял на естествени резервати в Европа.

Само 3.8 % от територията на страната са предпазени територии. Следват Румъния и Сърбия на 2-ро и 3-то място, Белгия и Португалия си поделят 4-ото място.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР