Предварителните резултати от второто тримесечие позволяват на специалистите от IDC

...
Предварителните резултати от второто тримесечие позволяват на специалистите от IDC
Коментари Харесай

Пазарът на PC продължава да спада за шесто поредно тримесечие, но Apple успява да увеличи доставките с 10%

Предварителните резултати от второто тримесечие разрешават на експертите от IDC да кажат, че през интервала размерът на доставките на лични компютри на международния пазар е намалял с 13,4% до 61,6 милиона единици, само че въпреки всичко се е оказал по-висок от предстоящото. Преобладаващата отрицателна динамичност бе размита от 10,3% нарастване на доставките на Apple в съпоставяне със същото тримесечие на предходната година.

Според IDC, доставките на лични компютри са намалели за шесто следващо тримесечие, като за това са отговорни слабите макроикономически индикатори и по-ниското търсене както от потребителския, по този начин и от комерсиалния бранш. Корпорациите са трансформирали целите на ИТ бюджетите си и пазаруването на нови устройства несъмнено не е измежду тях. Запасите от подготвена продукция на производителите на лични компютри останаха на високи равнища по-дълго от предстоящото.

В случая с Apple, компанията се е възползвала от резултата на ниската база, който се е появил през второто тримесечие на предходната година заради следените тогава разстройства в доставките на съставни елементи. В резултат на това доставките на лични компютри с марката Apple са нарастнали с 10,3% на годишна база през последното тримесечие. На HP малко не му доближи, с цел да задържи доставките си на устойчиво равнище, само че спадът от 0,8% към момента не може да се смята за пагубен, изключително на фона на множеството от съперниците му, при които доставките спаднаха с двуцифрени проценти. На пазара като цяло както доставчиците на съставни елементи, по този начин и производителите на подготвени системи към момента имат непотребни ресурси.

Както изясняват създателите на изследването, в потребителския сегмент моделите на държание при покупка се връщат към интервала преди пандемията, когато компютърните потребности са били разграничени сред няколко типа компютърни устройства. С оглед на бюджетните ограничавания потребителите в този момент са по-склонни да харчат пари за нови смарт телефони, в сравнение с за лични компютри. В комерсиалния сегмент взривът на изкуствения разсъдък води до понижаване на бюджетите, а намаляването на личния състав в доста компании отстранява нуждата от закупуване на лични компютри в същите количества.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР