Предварителните данни на Националния статистически институт за периода 17 -

...
Предварителните данни на Националния статистически институт за периода 17 -
Коментари Харесай

Седмица на надеждата: тенденцията при безработицата в България се обърна

Предварителните данни на Националния статистически институт за интервала 17 - 24 май тази година демонстрират, че относителният дял на хората, започващи работа, за пръв път е надхвърлил този на новите безработни.

Първият е съвсем 0,2%, до момента в който вторият е към 0,17%, показват от националната статистика. Така се затвърждава статистиката на растеж на новоназначените чиновници, която стартира още в интервала 30 март - 5 април, откакто техният брой доближава дъното сред 23 и 29 март. До момента единственото му леко закъснение, както се вижда и от графиката, е в интервала сред 13 и 26 април.

Графика: Относителен дял на новите безработни в бюрата по труда и постъпилите на работа
 Снимка 481647
Източник:

Източник: Национален статистически институт

Според Националния статистически институт, сред 3 февруари и 24 май тази година 175,5 хиляди души са подали молби за обезщетение за безработица, а 66,4 хиляди души са били назначени, което значи, че публично чистият брой изгубени работни места е 109,2 хиляди Общият брой на популацията в трудоспособна възраст за този интервал е 4,1 млн. души.

Трябва да се има поради, че в данните не са включени хората, останали в неплатен отпуск или съфинансирани от страната посредством мярката 60/40, както и безработните, които са демотивирани и са отпаднали от трудовата мощ и по тази причина не търсят работа.
 Как страната простреля пазара на труда в България
Как страната простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките занапред следва да се видят

Същевременно занапред би трябвало да се види отражението от рецесията върху секторите на ресторантьорството и туризма, както и темпът, с който ще се възстановят производството и износа, които понесоха удар поради спада на търсенето на интернационалните сътрудници на страната.

С други думи, по-голямото предизвикателство пред стопанската система е позитивните трендове в заетостта занапред да бъдат арестувани, т.е. компликациите пред стопанската система може би занапред предстоят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР