Предварителните данни на Националния статистически институт отчитат силен старт на

...
Предварителните данни на Националния статистически институт отчитат силен старт на
Коментари Харесай

НСИ: 24% ръст на строителната продукция в началото на годината

Предварителните данни на Националния статистически институт регистрират мощен старт на строителния бранш при започване на 2018 година, а положителни, само че по-скромни са темповете на напредък в индустрията и търговията на дребно.

През януари показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.3% спрямо декември 2017 година. Отрасълът регистриран растеж от 3.5% по отношение на съответния месец на 2017 година.

Увеличение по отношение на декември м.г. е регистрира производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в преработващата индустрия - с 0.3%, а понижение - в добивната индустрия - с 0.3%.

На годишна база максимален растеж на промишленото произвеждане има в преработващата индустрия - с 10.3%, а максимален спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.7%, и в добивната индустрия - с 4.6%.

По предварителни данни през януари продукцията в бранш " Строителство " е с 5.1% над нивото от предходния месец.

Календарно изгладените данни демонстрират нарастване от 24.2% на строителната продукция през януари в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

Спрямо предходния месец повишаването на продукцията от сградното строителство е с 5.3%, а от гражданското/инженерното строителство - с 4.8%.

На годишна база растежът на строителната продукция през януари се дефинира от позитивния ритъм при сградното строителство, където нарастването е с 31.6%, а при гражданското/инженерното - с 15.5%.

Оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по предварителни сезонно изгладени данни и по съпоставими цени нараства с 0.2% през януари по отношение на предходния месец.

Изчислен въз основа на календарно изгладени данни, оборотът в търговията на дребно, бележи растеж от 4.4% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

През януари се следи по-значителен растеж на оборота по отношение на предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%. Намаление е маркирано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 5.6%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 0.9%, търговията на дребно с разнородни артикули - с 0.6%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.3%.

В съпоставяне със същия месец на 2017 година оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 5.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - по 5.5%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.8%. Спад е регистриран единствено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 10.1%./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР