Предупреждения от първа и втора степен за опасност (жълт и

...
Предупреждения от първа и втора степен за опасност (жълт и
Коментари Харесай

Проливен дъжд и втора степен на опасност в Южна и Източна България, 10 см сняг в Западна

Предупреждения от първа и втора степен за заплаха (жълт и оранжев код) за обилни превалявания от дъжд и от сняг насочи в прогнозата си за днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология при МОН.

Кодът е оранжев в пет области поради предстоящи проливни превалявания. Те са: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се чака да паднат сред 35 и 50 литра на кв. метър. Жителите на морските области ще би трябвало да се пазят и от вятъра - той краткотрайно ще се усилва от юг-югоизток и ще е с пориви до 20 метра в секунда.

Докато превалявания от дъжд ще има основно в южните и източните елементи на страната, в Северозападна България те ще са от сняг.

Жълт код е разгласен в 11 области - в 7 от тях поради сняг, в останалите - поради дъжд. В една от 11-те - Кюстендил - прогнозата е и за дъжд, и за сняг. Сняг ще вали в: София, София област, Перник, Враца, Видин и Монтана. Очаква се да се образува снежна завивка до към 10 см, а в планинските елементи тя да доближава 15 см.

Жълт код поради дъжд е годен за областите Сливен, Варна и Добрич, а предстоящите количества - 25-35 л/кв.м.

Минималните температури , в множеството региони ще бъдат сред минус 3° и 2°, оптималните - сред 0° и 5°, в Югоизточна България до 10°-11°.

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, който денем в ниските елементи ще премине в дъжд. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 2°, на 2000 метра – към минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа южен мощен, който в следобедните часове по северното крайбрежие ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури сред 8° и 11°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала по южното крайбрежие и ще доближава 4-5 бала по северното.

Тази заран слънцето изгрява в 7:57 ч и залязва в 17:11 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР