Предупреждението, че идва трета вълна на коронавируса у нас не

...
Предупреждението, че идва трета вълна на коронавируса у нас не
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FF52


Предупреждението, че идва трета вълна на ковид у нас не е за да плашим някого, а да предупредим, че наклонността на разпространяване върви към повишение. Това съобщи пред Българска национална телевизия националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той е безапелационен, че повода за повишението на заболеваемостта още веднъж, която за седмица от 4% е станала 8.5%, не е в отхлабването на ограниченията - връщане на учениците от горен клас в учебно заведение и отваряне на моловете, а в разпространяването на новия английски вариант .

" Само с 1/3 от учениците от горния курс са се върнали преди няколко дни, а при моловете имаше една неправда поради огромните вериги, които работят. Ако защитата следи за маски, рискът не е толкоз огромен . Постепенното нарастване на новозаразените не е резултат от връщането на учениците, нито от отварянето на моловете, в случай че има въздействие, то ще се почувства след 7-10 дни ", изясни Кунчев.

Той е безапелационен, че обществен и стопански напън върху решенията на Националния действен щаб няма .

" Под напън не сме подложени и никой не се бърка на решенията, обикновено е да слушаме какво се случва в стопанската система , както и тегобите на обществения министър, ние сме жители на тази страна. Здравните управляващи се състоят от доста хора, с друго мнение, те са го сътворили и са го вкарали в заповед, има обмяна на отзиви, висок звук и изявление на отзиви ", сподели още Ангел Кунчев.

Експертът изясни, че пандемиите постоянно протичат по подобен метод - вълново, птичи грип, свински грип, при испанския грип. За разпространяването има доста фактори какъв брой са ваксинирани, какви ограничения се съблюдават .

Той изясни, че увеличението на случаите е в Западна Европа, към този момент и в Гърция, и Румъния и е било предстоящо.

" При биологичен развой за какво би трябвало да има персонално виновен , от време в точния момент се сблъсквам с такива хора, които ни упрекват, че носим вируса и организираме епидемията , различен е въпросът по какъв начин да вземем точните решения, зараза не може да бъде спряна, само че може да бъде държана под надзор , да не останат хората без здравна помощ ", изясни Ангел Кунчев.

" Епидемията не може да се спре с каквито и да е ограничения. Може да се омекоти процеса, там ни е ролята, само че тя е доста лимитирана . Основната причина е разновидността, ще има непрестанно - английски, бразилски, южноафрикански ", добави още националният здравен контрольор.

Той счита, че главната причина за трета вълна не е в ограниченията нито в България, нито в Европа, а в съществуването на вариант, който се предава по-лесно , сред 10 и 100 пъти по-концентриран. " Ако дистанцията до момента е била 1.5 метра - в този момент би трябвало да стане 2.5 м. Ако до момента сме носили елементарна маска, в този момент би трябвало да носим маска - FF52 ", посъветва още Кунчев.

Ангел Кунчев разяснява и сигурността на тестванията . " PCR-тестът е златен стандарт, това е проучването, което дава прецизен резултат. Бързите проби са по-бързи, по-евтини. Антигенните проби се раздават от РЗИ на лечебните заведения и е допустимо да има подправено негативни резултати, има такива партиди. Имаше информация от ВМА, стопира се партидата, заменя се с друга, тестванията не са с еднообразно качество ", изясни здравният контрольор.

Тенденцията на имунизирани върви съгласно наличните ваксини , които влизат в страната, сподели още основният контрольор. " За " Пфайзер " и " Модерна " се пази втората доза, само че се чака да влязат и другите две ваксини.

" Може да стартираме да вършим всички получени ваксини и с концепцията да се прави след два месеца втората доза с новите получени ", заяви Ангел Кунчев.

Дали българските жители ще могат да си избират тип ваксина - " по-скоро изборът ще е стеснен . Ще има наличното, само че след влизане на другите две ваксини може да има избор ", отговори Ангел Кунчев.

По думите му, сигурността на имунизацията на " Астра зенека " не е поставяна под въпрос и дава отговор на профила на сигурност.

" Ако има полемики, те са към групата на хората над 55 година Това подозрение ще отмине, първият ваксиниран във Англия беше 82-г. Шекспир, там са имунизирани над 6 млн. и резултатът е изумителен, изключително в старческите домове ", даде за образец специалистът.

Относно дали е рисково да са отворени зимните курорти , Кунчев изясни, че в случай че там има взривоподобно увеличение, ще се спрат дейностите , само че увери, че се постанова непрестанен надзор и се поддържа връзка с сътрудниците в Смолян, Благоевград, които са непрестанно по заведенията.

За изборите на 4 април няма по какъв начин да се даде точна прогноза каква ще е заболяваемостта . " Датата е пълномощие на президента, дали с повече или по малко заболели, избори ще има, само че ще е комплицирано при огромен брой заболели и карантинирани ", изясни Ангел Кунчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР