Предупреждение за цунами е издадено в няколко държави, включително Тонга

...
Предупреждение за цунами е издадено в няколко държави, включително Тонга
Коментари Харесай

Гигантско изригване на подводен вулкан заплашва с цунами Тонга и Нова Зеландия

Предупреждение за цунами е издадено в няколко страни, в това число Тонга и Нова Зеландия, след гигантско изригване на подводен вулкан, оповестява БиБиСи.

Кадри в обществените мрежи от Тонга демонстрират талази, които минават през черква и няколко къщи. Свидетели споделиха, че пепел пада над столицата Нукуалофа.

Жителите на тихоокеанския остров бяха призовани да се реалокират на по-високо място. Това е последното от поредност от изригвания на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай.

Съединени американски щати също издадоха предизвестие за цунами за Американска Самоа, базирайки се на опасност от " съмнения на морското ниво и мощни океански течения, които биха могли да съставляват заплаха по плажовете ".

Осемминутното изригване е толкоз мощно, че може да се чуе като " мощни гръмотевици " във Фиджи, на повече от 800 километра разстояние, споделиха чиновници в столицата Сува.

Газ, пушек и пепел, изсипващи се от вулкана, доближиха 20 км в небето, заяви геоложката работа на Тонга.

Хунга Тонга-Хунга Хаапай се намира на към 65 км северно от столицата на Тонга.

В Нова Зеландия, която е на повече от 2300 километра, управляващите предизвестиха за стихии от изригването.

Националната организация за ръководство на изключителни обстановки съобщи, че елементи от страната могат да видят " мощни и необикновени течения и непредвидими талази на брега ".

Местният синоптик Weather Watch туитира: " Освобождаването на сила е просто изумително ", добавяйки: " Доклади за хора, които чуват звукови талази в Нова Зеландия ".

Силното изригване на Хунга Тонга в южната част на Тихия океан през днешния ден е много необикновено от метеорологична позиция. Скоростта на мълнии от изригването надвишава 10 000 удара на час или безумните 167+ удара в секунда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР