Предупредителен оранжев код за високи температури от 38 до 41

...
Предупредителен оранжев код за високи температури от 38 до 41
Коментари Харесай

Оранжев код за високи температури до 41 градуса, жеги до 12-13 август

Предупредителен оранжев код за високи температури от 38 до 41 градуса за 23 области на страната разгласи за през днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

В останалите пет области на страната за през днешния ден от Национален институт по метеорология и хидрология афишират жълт код - за горещо време, с преобладаващи оптимални температури над 35 градуса. Тези пет области са Силистра, Добрич, Варна, Бургас и Смолян.

До към 12-13 август в България сигурно ще има наднормални температури, които ще са доста високи. Още през днешния ден и на следващия ден у нас ще има регистрирани над 40 градуса, само че няма да се стигне до безспорните оптимални температури за нашата страна, които доближават до 44-45 градуса. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция климатологът проф. Георги Рачев, който е учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Той напомни, че на 5 юли 2000 година в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, регистрирана в България. " Има и още една температура, която е записана през 2016 година, отново на 5 юли, само че в Садово - от 45,2 градуса. Но към този връх, ние, климатолозите, се отнасяме малко с съмнение, тъй като имаме доста съществени подозрения, че не е реален. Затова се приема за най-висока температура у нас - доста добре измереният и научно аргументиран температурен връх от 2000 година в Пловдив от 45 градуса ", разяснява проф. Рачев.

Според него, хубавото в тази поредност от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е относително изсъхнал, като относителната мокрота в обедните часове е под 30 %. " Ако влажността беше двойно повече - 60 %, както е обикновено, на открито нямаше да се живее и извънредно тежко щеше да се понася горещината ", означи климатологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР