Предтечата на всички съвременни хора - митохондриалната Ева, е живяла

...
Предтечата на всички съвременни хора - митохондриалната Ева, е живяла
Коментари Харесай

Ето каква е възрастта на Ева

Предтечата на всички модерни хора - митохондриалната Ева, е живяла преди към 200 000 години, твърди изследване. Резултатите са основани на разбор на митохондриална ДНК. Тя се намира в ядрото на клетките и се предава единствено по майчина линия. Учените са наблюдавали пътя й обратно до една единствена жена - по този начин наречената митохондриална Ева.

Това не значи, че " Ева " е първата жена изобщо. Преди нея е имало и други, само че единствено нейните потомци са оживели до ден сегашен.

" Възрастта на митохондриалната Ева е по-малка от тази на същинската първа жена от човешкия жанр ", съобщи професорът по статистика от университета " Райс " Марек Кимел.

Той и екипът му наблюдавали генетичните разновидности в ДНК от модерни хора - случайно подбрани донори на кръв. С помощта на няколко разнообразни модела, изчисляващи ритъма на проявление на разновидностите във времето, те пресметнали броя им и приблизителните интервали сред тях.

Макар и да са учредени върху разнообразни теории, всички модели показали почти една и съща дата, когато е живяла нашата обща прамайка - а точно 200 000 години обратно във времето.

Проучването е оповестено в списание Theoretical Population Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР