Предстоят три поредни месеца на увеличение на цената на газа

...
Предстоят три поредни месеца на увеличение на цената на газа
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва три поредни месеци с над 20%

Предстоят три следващи месеца на нарастване на цената на газа - през септември, октомври и ноември. Причината е в по-високите цени на европейските газови пазари. Това излиза наяве от

В петък то е поискало публично от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да му бъде позволено повдигане на цената на синьото гориво за три следващи месеца със задна дата.

Картбланш за повишаването на газа даде, която в петък разгласи, че повишаването на синьото гориво с над 20% е изцяло законно. Преди това тя невиждано спря нарастването, само че разпоредената от нея инспекция на държавния монополист е посочила, че изчисленията му са правилни.

Така в този момент предлагането на " Булгаргаз " е цената на природния газ за септември 2020 година да бъде 22.46 лева./MWh за крайни доставчици на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, за октомври 2020 година в размер на 24.84 лева./MWh за ноември 2020 година - 26.25 лева./MWh . Това са без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Отчетено е въздействието на ценообразуващите съставни елементи към 9 септември 2020 година

Новото предложение на " Булгаргаз " за нарастване на цената на синьото гориво за септември е по-високо по отношение на това импортирано месец по-рано. На 11 август държавният монополист изиска от КЕВР цената на газа да бъде увеличена на 21.51 лева./MWh ( без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Спрямо август това е растеж от 15.21 % (2.84 лева./MWh).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР