Предстоят силни атаки на Русия срещу украински позиции. Това е

...
Предстоят силни атаки на Русия срещу украински позиции. Това е
Коментари Харесай

Какво да очакваме, след като Украйна се изтегли от Авдиивка

Предстоят мощни офанзиви на Русия против украински позиции. Това е разумното очакване, откакто Украйна се изтегли от източния град Авдиивка поради дефицит на снаряди. Да, Киев ще се укрепи на нови позиции, само че какъв брой дълго може да издържи в очакване на военна помощ?

Оттеглянето на украинските елементи от един дребен град на изток не е просто загуба на няколко километра територия. Това, че Русия завладя Авдиивка, е от основно значение за задачите на Москва да си обезпечи цялостен надзор над индустриалния район Донбас .

Да не приказваме за символиката - това се случва тъкмо преди настъпването на втората годишнина от започването на войната на Русия против Украйна.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски . То пристигна, откакто Киев месеци наред предупреждаваше, че има дефицит на муниции и оръжия. Но помощ по този начин и не пристигна. Представители на Републиканската партия на Съединени американски щати стопираха в Конгреса гласуването на пакета с военна помощ.
Битката за Авдиивка. Как наподобява животът в разрушения град Руските войски от седмици пробват да обкръжат разрушения украински град Авдиивка край Донецк. Засега ги стопира гневна локална опозиция. Фотографът на Радио Свободна Европа Сергий Нужненко се осмели да отиде до фронтовата линия, с цел да види по какъв начин продължава животът там.
През уикенда Сирски стимулира отдръпването за " отбягване на обграждане и опазване на живота и здравето на военнослужещите ".

По думите на бригаден военачалник Олександър Тарнавски , пълководец на групата сили " Таврия ", решението се е наложило, откакто съветските бойци са се оказали " с предимство на снаряди 10 към едно ".

Забавянето на западната военна помощ за Украйна оказа помощ на Русия да стартира настъпателни интервенции на голям брой фронтове, споделят анализаторите от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също упрекна американския Конгрес за изтеглянето на украинските войски от Авдиивка.

Липсата на артилерийски муниции и системи за противовъздушна защита са попречили на украинските сили да защитят Авдиивка от съветското нахлуване, написа и ISW. От института прибавят като причина и преимуществото, което Русия има във въздуха.

Русия е бомбардирала Авдиивка с планиращи бомби, които нанасят тежки провали и съветските самолети не могат да бъдат спрени, с изключение на от системи за Противовъздушна отбрана Patriot, за които нямат боеприпаси или от съвременни изтребители.

На този декор се чакат мощни съветски офанзиви на фронта. Впрочем, те към този момент започнаха.
Атаките започнаха
В отчета на ISW от 18 февруари написа, че съветските войски организират най-малко три настъпателни интервенции:
Купянск и Лиман , по границата на Харковска и Луганска области. Авдиивка и към нея.Близо до Работино в западната част на Запорожка област.
Атаки се чакат в посоките Краматорск - Славянск в Донецка област, съгласно Евгени Дикий , деец от войната на Украйна с Русия и някогашен пълководец на взвод в батальон " Айдар " . Русия сега нападна интензивно Роботине , което беше едно от дребното места освободени от украинската контраатака през предходната година. Маринка и Угледар са други места, подложени на огромен напън.

Вследствие на офанзивите се чака украинската войска да прави тактическо евакуиране от избрани позиции. Украинските сили ще се изтеглят към към този момент основани отбранителни линии и ще основават нови.

Бившият пълководец на украинския батальон " Айдар " Евгени Дикий, сподели в изявление за, че съгласно него Русия ще стартира нахлуване в посока на Краматорско-Славянската агломерация (Донецка област).

" Какво ще завоюват от това, ще забележим, както е споделил слепецът... те се пробват да изстискат максимума от този интервал, до момента в който ние имаме дефицит на снаряди ", сподели Дикий.
Цената на успеха Авдиивка
Русия се пробва да превземе Авдиивка още от началото на войната през 2014 година Последната ѝ сполучлива офанзива стартира през есента на предходната година и докара до големи загуби за съветската войска.

За 4 месеца съветските сили съумяха да нареднат с 9 км, гласят публични съветски оценки. Генерал Олександър Тарнавски твърди, че през този интервал съветските сили са изгубили над 47 000 души персонален състав, 364 танка, 248 артилерийски системи, 748 бойни бронирани машини и 5 самолета.

Но съветските войски не са съумели да извършат цялостно обграждане и украинските сили наподобява са се изтеглили в добър ред, означават от ISW. Руски боен блогър, който се показва за настоящ боен, твърди, че от октомври 2023 година насам съветските сили са претърпели 16 000 " безвъзвратни загуби " (вероятно става дума за убити в багра, до момента в който цитираната нагоре украинска оценка, направена от Тарнавски, може да включва и ранени).
От какво се нуждае украинската войска
За да спре съветската войска, Украйна се нуждае от оръжие, муниции и хора. Ръководителят на Центъра за военно-правни проучвания Олександър Мусиенко споделя в изявление за, че с изключение на от артилерийски муниции Украйна се нуждае от самолети, артилерийско укрепване и ракети с огромен обхват на деяние. Това са да вземем за пример Taurus, ATACMS и несъмнено - дронове.

Според него в Украйна има нови бригади, които са подготвени и могат да заместят тези, които са били в бойни дейности дълго време. Освен това се чака, че измененията в закона за мобилизацията в Украйна ще бъдат признати до месец.

Смята се, че офанзивата на Авдиивка и общият напън на съветската войска имат и избирателен темперамент. На 17 март в Русия ще се проведат президентски избори, на които се чака Путин да бъде избран отново за следващ мандат.

Мусиенко чака, че по-късно Москва ще понижи натиска върху фронтовата линия.

" Руските войски ще бъдат на върха на силите си още месец и половина. А по-късно настъпателната им интензивност ще намалее - през април и до май те ще могат да организират единствено дребни, местни офанзиви ", сподели той.
Какво става в Съединени американски щати
Преди седмица Сенатът на Съединените щати, където демократите имат болшинство, одобри законопроект на стойност над 95 милиарда $. В него се планува даването на общо 61 милиарда $ за военна помощ за Киев. Но има огромна възможност той да бъде спрян в Камарата на представителите, следена от републиканците.

Украйна разчита главно на военна помощ от Съединени американски щати и на по-малко от Европейски Съюз. Докато помощта на Съединени американски щати е, Европейски Съюз гласоподава. Брюксел обаче не съумява да задвижи стопанската система си за произвеждане на оръжия и боеприпаси, по тази причина обещаните количества ще бъдат доставени едвам към края на годината.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността в събота бяха поети задължения за по-голяма помощ от страна на Европейски Съюз като цяло и от страна на обособени страни. Премиерът на Дания Мете Фредериксен разгласи, че страната е взела решение да подари всички артилерийски и Противовъздушна отбрана системи на Украйна. Украйна чака и идването на изтребители Ф-16, които са дарени от няколко страни. В момента се приготвят украински водачи и инфраструктура.

Най-позитивните източници настояват, че самолетите могат да вземат участие в бойни дейности най-рано през юни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР