Предстоят проби на стрелка номер 20 в района на гара

...
Предстоят проби на стрелка номер 20 в района на гара
Коментари Харесай

Заради обърната стрелка е дерайлирал товарният влак в Нова Загора /снимки/

Предстоят проби на стрелка номер 20 в региона на гара Нова Загора, с цел да се разбере дали тя е в основата на случай, при който към 3.20 часа сутринта в петък в региона на гарата дерайлираха 10 вагона от товарен трен. Това заяви Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие и началник на Специализираното звено за следствие на катастрофи и произшествия в железопътния превоз, който стартира инспекция на място.
Няма потърпевши хора, вредите са единствено материални, само че огромни. Разпилян е скъп товар на канадска компания, а най-малко половината от дерайлиралите вагони, всеки от които коствал по 100 хиляди евро, стават единствено за скраб, считат от компанията, притежател на влака. Предстои мястото да бъде разчистено благодарение на огромни кранове.
Заради злополуката придвижването на влаковете през гара Нова Загора по линията София - Бургас през Пловдив бе спряно до 8 часа и 5 минути в петък, след което бе възобновено по един от гаровите коловози. През това време няколко влака трябваше да минат по заобиколен маршрут и закъняха на крайните си гари.
При случая са развалени и към 200 метра стоманен път и дирек от електрическата мрежа. Част от вагоните са се обърнали вълху първи коловоз на гарата в Нова Загора, на който преди години се композираше пътническият трен Нова Загора - Симеоновград, който обаче е спрян от края на октомври 1999 година.
По описа на Бойчо Скробански, към 3.20 часа през гара Нова Загора е трябвало да премине пренос товарен трен на частната компания "DB карго " с британски дизелов локомотив и 25 вагона с общо тегло 1150 тона, който превозвал меден концентрат от Челопеч за експорт през пристанището в Бургас. Композицията навлязла в региона на гарата по график със скорост към 65 километра в час, която е позволена съгласно уточнението на специалисти. Дежурният началник на придвижването задал на влака да премине по четвърти коловоз директно към Бургас.
В един миг се скъсал винтов спряг сред четвърт и пети вагон, а по-късно - и винтовият спряг сред пети и шести вагон. В този миг през стрелката минал петият вагон, след което тя по неразбираеми към този момент аргументи се обърнала и насочила влака не по заложения четвърти коловоз, а по трети. Тази неочаквана промяна на посоката евентуално станала причина да се извърнат 10 вагона, всеки от които тежи цялостен по към 84 тона и има огромна инерционна маса. Машинистите усетили лашкането и незабавно спрели композицията, която се скъсала след петия вагон.
В Нова Загора разясняват, че оборудванията по стоманения път тук са нови, ремонт е юридически преди към 4 години. Започналото досъдебно произвеждане ще би трябвало да откри дали причина за случая е механически проблем или човешка неточност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР