Предстоят приеми на заявления по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени

...
Предстоят приеми на заявления по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени
Коментари Харесай

Предстоят приеми на проекти за инвестиции в лозаро-винарския сектор

Предстоят приеми на заявки по интервенциите в лозаро-винарския бранш, включени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година Това стана ясно на среща на министъра на земеделието и храните Георги Тахов с представители на сектора, която се организира в Министерство на земеделието и храните. По интервенцията " Преструктуриране и преработка на лозя " приемът стартира от 15 октомври 2024 година, като избраният за приема бюджет е 15,6 млн. лева
 
От 1 до 15 декември ще се организира банкет по двете промоционални интервенции " Информиране в страните членки " и " Популяризиране в трети страни ", а по интервенциите " Инвестиции в лозаро-винарския бранш и вложения в екологични уреди " заявки ще се подават от 15 януари до 15 февруари 2025 година
 
По информация на Държавен фонд " Земеделие ", по към този момент извършените приеми за бранша през 2024 година за вложения, преструктуриране и обезпечаване на реколтата, досега са изплатени над 14,2 млн. лв..
Участниците в срещата разискаха настоящата обстановка с гроздобера и провокациите пред бранша с оглед положението на пазара на вино в Европа.
 
" Инструментите за ръководство на риска, нововъведенията и усилването на позициите на българските виновност на интернационалния пазар са главните въпроси, свързани с бъдещето на бранша ", съобщи министър Тахов. Той срещна браншовите организации с подхванатите досега стъпки от Министерство на земеделието и храните за възобновяване на хидромелиоративната инфраструктура и увеличение на поливните площи.
 
По данни на Изпълнителната организация по лозата и виното за тазгодишната годишна продукция към 4 октомври, изкупеното грозде от винарските предприятия е 84 418 660 кг. Заради високите температури гроздоберът стартира по-рано спрямо предишни години и се чака да завърши по-рано, само че към момента акцията продължава с брането на късните червени сортове. През 2023 винарските мазета са изкупили общо 93 047 805 кг грозде.
 
На срещата стана ясно, че пораства ползата на българските компании към присъединяване в интернационалното ревю " Провайн ". За събитието през март 2025 година в Дюселдорф за  присъединяване са утвърдени 33 български винарни, като е планувано щандът да бъде ситуиран на 216 кв. м.
 
В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Янислав Янчев и Деян Стратев и изпълнителният шеф на ИАЛВ Красимир Коев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР