Предстоят ни години, в които новият гуверньор на БНБ трябва

...
Предстоят ни години, в които новият гуверньор на БНБ трябва
Коментари Харесай

Радан Кънев: Гуверньорът на БНБ трябва да е партийно недосегаем |

Предстоят ни години, в които новият гуверньор на Българска народна банка би трябвало да изнесе главната борба за влизане в еврозоната. Ако той е определен като партийна фигура и е съкрушен с партийните офанзиви на другите партии против него, той няма да се оправи. Гуверньорът на Българска народна банка би трябвало да е партийно недостижим.

Това съобщи евродепутатът Радан Кънев по Българска национална телевизия.

След като разногласието сред съдружните сътрудници за кандидатурата не беше решен, ( " Продължаваме промяната " ) се отдръпна от конкуренцията. Вторият претендент - Любомир Каримански, повдигнат от " ИТН " няма да бъде подсилен от депутатите от Политическа партия.

Според Кънев процедурата би трябвало да стартира отнамало, с цел да се реализира консенсус в болшинството в Народното събрание.

„ Никога изборът за шеф на Българска народна банка не е бил партиен въпрос. Никога не е имало партиен спор, изключително пък сред съдружни сътрудници. Това е обезпокоителен белег за политическа незрялост “, уточни той.

Евродепутатът уточни още, че на българското държавно управление се постанова да ръководи в " небивала от четвърт век композиция от рецесии ": войната, енергийна рецесия и покупателната дарба на популацията, връзките със Северна Македония.

Според него войната " визира трагично българската икономика и десетки и стотици хиляди българи с произход от Украйна и Молдова ". В такава обстановка страната би трябвало да има мощен външен министър, какъвто Кънев сега не вижда. " Разбира се, министър председателят може да компенсира отсъствието на всеки министър, стига да усеща поддръжката на парламентарните групи и на сътрудниците си в Министерски съвет ", означи той.

Според Кънев е обезпокоително, че всички парламентарни партии се държат " като в предизборна акция ". Войната покрай границата ни изисква сериозен политически спор за националния интерес на България. Той може да е единствено един – да няма война, сподели Кънев.

„ Единственият метод да няма война, единственият метод да има мир, е агресорът да се върне минимум там, където беше на 24 февруари 2022 година. Най-малко, тъй като той към този момент беше окупирал доста територии. (...) Докато има съветски, чеченски, сирийски, всевъзможни други наемни и постоянни войски на територията на Украйна, ще има война. Тежка, може би партизанска война. “

Връщането на Русия в границите от преди началото на войната е постижимо, когато продължаването на военните дейности стане военно и стопански отвратително за нея, счита Кънев. Това значи стопански наказания, които да създадат военното изпитание невероятно, в това число финансово, и подкрепяне на отбраняващата се страна, тъй че тя да стопира и отблъсква военната експанзия.

" Украинската войска и териториална защита са изцяло способни да стопират и отблъскват експанзията с малко оръжие. Ако получат по-сериозна поддръжка, това ще даде опция на Европа да реализира две цели: не влиза във войната, тъй като никой не желае да влиза в нея, и в същото време да върне агресора там, откъдето е тръгнал, с цел да може стопанската система да тръгне по пътя на възобновяване ", сподели Радан Кънев.

Според българският евродепутат Путин ясно осъзнава, че може да бъде свален единствено от Москва и Петербург. " Затова на фронта гинат деца от републиките. Той изправя Русия пред редица тежки рецесии. Провали фамозната съветска военна машина по един трагичен метод – за месец починалите в Украйна съветски бойци е по-голям от починалите за 10 години в Афганистан. Изолира Русия за евентуално няколко десетилетия напред от целия свят. Успоредно с това нанася вътре в обществото си рани, които мъчно ще бъдат лекувани. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР