Предстоят ни едни трудни избори и то най-вече заради това,

...
Предстоят ни едни трудни избори и то най-вече заради това,
Коментари Харесай

ЦИК: Новите правила в Изборния кодекс трудно ще бъдат изпълнени до 2 април

" Предстоят ни едни сложни избори и то най-много поради това, че има доста провокации, с които държавната администрация - в лицето на ЦИК и другите органи, ангажирани с организирането на вота, ще се сблъскват. Знаем, ч е Изборният кодекс се промени и се вкараха правила, които доста мъчно ще бъдат изпълнени в късото време до датата на изборите - 2 април " . Това сподели пред Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ не дребен проблем ще е организацията на видеонаблюденитео и видеозаснемането.

" Това е, меко казано, противоречива процедура. Тя се вкарва за пръв път с поправките в Изборния кодекс. Изисква огромна организация. Разпоредбата на ИК е реалност и би трябвало да се съблюдава. Важно е къде ще бъдат ситуирани тези камери, с цел да се резервира най-важното - тайната на вота на жителите.... Няма разписани правила, няма процедури ", уточни Пенева.

Тя изясни, че Министерският съвет би трябвало да каже дали камерите , които съществуват в учебните заведения , могат да се употребяват и за изборите:  " А има и изборни пространства , които не са оборудвани с камери и би трябвало да се оборудват до изборите ".

Председателката на Обществения съвет към ЦИК акцентира и още един нов миг в ИК , касаещ гласуването на българите зад граница: " Промените в ИК задължават във всяка изборна секция в чужбина член на секционната комисия да е лице, което е държавен чиновник или чиновник, който е в трудови правни отношения с държавната администрация. Това са няколкостотин индивида, които би трябвало да бъдат командировани в секциите отвън страната, с цел да бъдат членове на СИК. Без подобен човек в секционната комисия няма да може да се образува секция, което ще ограничи правото на гласоподаване на българите в чужбина ".

Цветелина Пенева изясни, че  разпределението на мандатите съгласно последното броене ще стане факт, когато президентът разгласява Указа за образуване на многомандатните изборни региони, а това би трябвало да се случи до 5-и февруари, според Конституцията - 56 дни преди изборния ден.

Общественият съвет към ЦИК ще призове държавната администрация да работи в синхрон , с цел да се запази доверието на хората в изборния развой: " Всяка една техническа пречка, примерно липса на хартия за машините и всеобщо прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини, ще опорочи доверието на гласоподавателите във вота "  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР