Предстоят изследвания с флуорограф за туберкулоза сред рискови групи от

...
Предстоят изследвания с флуорограф за туберкулоза сред рискови групи от
Коментари Харесай

Изследват 600 души от рискови групи за туберкулоза в Шуменско

Предстоят проучвания с флуорограф за туберкулоза измежду рискови групи от ромски генезис в област Шумен. Скринингът е в осъществяване на Рамково съглашение сред Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за разпределяне на безплатна помощ по Програма „Подобряване на устойчивостта на националната стратегия по туберкулоза“, оповестяват от Областна администрация. Изследването ще обхване към 600 души от района. Целта е ранното разкриване на болестта и понижаване на случаите, посредством започване на навреме лекуване.

Създадена е нужната организация за осъществяване на прегледите. На работна среща в Областна администрация с присъединяване на представители на заинтригуваните институции е направен график за осъществяване на скрининга по общини. По места привличане на лицата от рисковите групи за проучване се поема от съответната община, здравните посредници, РЗИ, ромска фондация „Искра“ и Семейно-консултативните центрове.

В община Никола Козлево проучванията започват от вторник до 23 септември, ще бъдат обхванати и поданици на община Каолиново.

На 24 септември проучвания ще се извършат в община Нови пазар, а на 25 и 26 септември в град Шумен, като ще бъдат обхванати и поданици на Венец и Хитрино. На 27 септември медицинските експерти ще работят в село Салманово, а на 28 септември в с.Ивански. Изследванията в община Велики Преслав са планувани за 29 септември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР