Предстоят честванията на църковния празник “Възкресение Христово (Великден). Те са

...
Предстоят честванията на църковния празник “Възкресение Христово (Великден). Те са
Коментари Харесай

Пожарната: Пазете ближния в храма, да не пламне

Предстоят честванията на църковния празник “Възкресение Христово ” (Великден). Те са свързани с всеобщото събиране на хора в църкви, манастири, параклиси и други сходни обекти, в които се организират церемонии по отношение на празника. Изпълняваните ритуали, съпроводени с паленето и преместването на свещи, доста покачват риска от пораждане на пожари, инсп. Петър Тосков от пловдивската пожарна.

От  “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Пловдив, приканват жителите най-много за деликатно боравене със запалените свещи при посещаване в храмове и при преместването им по домовете. В църквата, където се събират компактно доста хора, има възможност да се подпали дрехата или косата на стоящите в близост хора. Всяка такава запалена свещ крие заплаха, изключително при преместването им след църковните церемонии в домовете. В никакъв случай не влизайте в автомобила със запалена свещ, тъй като вероятността да стане пакост е огромна, предизвестяват огнеборците.

След прибирането си в къщи, не оставяйте свещите да горят без контрол, даже в случай че сте в прилежаща стая. Оставени без наблюдаване върху горими предмети, те може елементарно да провокират пожар. Последиците от една немарливост могат да са извънредно съществени.

За обезпечаване на пожарната сигурност по време на Великденските празници чиновниците от РДПБЗН Пловдив направиха над 140 инспекции в църкви, манастири и параклиси, като бе обърнато изключително внимание на  основаната организация за пожарна сигурност, обезпечаване на изискванията за сполучлива евакуация, редовността на електрическите и отоплителни съоръжения и уреди, редовността и съществуването на уредите и оборудванията за в началото пожарогасене, обезпечените условия за сполучливо пожарогасене и други, сподели още инсп. Тосков.

Благодарение на  тези инспекции, целящи непрекъснат надзор над обектите, тази година с наслада можем да отбележим, че нарушаванията на разпоредбите за пожарна сигурност в тях са доста намалели. При инспекциите, за установените нарушавания на разпоредбите и нормите за пожарна сигурност досега са връчени 18 бр. писмени разпоредби. Предписани са къси периоди за премахване на нарушаванията. Проверките за организацията и контрола и осъществяването на предписаните ограничения за пожарната сигурност не престават и по време на самия празник.

 Сред най-честите нарушавания се регистрира неналичието на от време на време обслужване на средствата за в началото пожарогасене; пожарогасителите не се слагат на конзоли или стойки и също по този начин постоянно не се отбелязва местоположението им.

На църковните чиновници са дадени инструкции за ограничение предпоставките за пораждане на пожари в тези обекти, като акцентът е върху противопожарния режим, образованието на личния състав за работа с подръчните противопожарни уреди, заплахата при паленето и преместването на горящите свещи и гасенето на догарящите, както и изключването на електрическото зареждане след тържествените церемонии.

Организирано е уместно работно време на състава за реализиране на надзор по обезпечаването на пожарната сигурност в църковните храмове. Дежурните смени са проучили оперативната конюнктура, методите на водоснабдяване и пътищата за достъп.

 

При случай по най-бързия метод сигнализирайте на тел. 112!

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР