Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим

...
Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим
Коментари Харесай

Компенсираме спада на руски и германски туристи с британски и полски

Предстоящото лято ще е предизвикателно, а задачата е да запазим равнищата на туристите от предходната година, сподели през днешния ден във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й през първите 4 месеца на годината страната ни е посетена от 1 750 000 задгранични посетители, като броят им е с 1,5 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Увеличението на осъществените нощувки е с 5,8 %, а на приходите - с над 6 на 100. Ангелкова сподели още, че има спад на записванията за летни почивки у нас на съветския и на немския пазар. За сметка на това има нарастване във Англия, Полша, Чехия, Израел, Франция, като във всяка от тези страни растежът е с повече от 10 %.

Разработваме механизъм, с който да подпомогнем и насърчим проведения туризъм в нашата страна, добави Ангелкова. Тя посочи, че не става дума за дотиране или разпределяне на дотации. По думите й пилотно ще бъдат обхванати летищата във Варна и Бургас, а след 1-2 години, когато станат видни резултатите от използването на механизма, той може да стане годен за цялата страна. Мерките за поощряване на проведения туризъм ще бъдат оповестени най-късно през септември, защото тогава стартира договарянето с огромните туроператори и е редно те да ги имат поради за лято 2020 година, уточни Ангелкова.

Тя разкри, че е основана работна група, която работи по правенето на специфична разпоредба за детските лагери. По думите й концепцията е тези места за отдих да бъдат извадени от общия знаменател на туристическите обекти и да бъдат конкретизирани изискванията, на които би трябвало да дават отговор.

Във Варна през днешния ден министърът на туризма взе участие в третия конгрес на градовете побратими от Русия и България. Участниците бяха приветствани от кмета на крайморския град Иван Портних и изпълнителния шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. Сред формалните посетители на форума бяха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов и кметът на Бургас Димитър Николов.

Българските общини са доста дейни в търсенето на интернационалните контакти, защото побратимяванията сред градовете улесняват и икономическите връзки, уточни Силвия Георгиева. По думите й най-вече партньорства има подписани с съветски градове - 112. Днес цифрата нарастна с още две, защото съглашения подписаха Добрич и Тамбов и станица Натухаевска в Краснодарския край и варненското село Казашко.

Вече има над 30 градове, побратимени с сътрудници във Франция, добави Георгиева. По думите й подписани са и доста съглашения сред български и немски селища. През последните години има доста побратимявания и с китайски градове, като самодейността за определяне на контакти с локалните ни управляващи идва от азиатската страна, сподели още Георгиева.

Във форума във Варна, който минава под знака на 140 години от определяне на дипломатически връзки сред България и Русия, вземат присъединяване 30 делагации от съветски градове и близо 20 наши. На срещата стана още, че до края на годината ще бъде подписано съглашение сред НСОРБ и Общоруския конгрес на общините.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР