Предстоящо е подписването на договора за изграждане на газопровода от

...
Предстоящо е подписването на договора за изграждане на газопровода от
Коментари Харесай

Проф. Тасев: Газопроводът от Турция през България за Сърбия и ЕС ще осигури доставки за вътрешния пазар и транзит през страната


Предстоящо е подписването на контракта за създаване на газопровода от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Предвидено е това да стане тази седмица в четвърък. Става въпрос за оборудване, което ще получава съветски природен газ от втората тръба, която се построява в границите на плана " Турски поток ". По този водопровод ще се придвижват количества газ и от Азербайджан и други източници, както и полутечен природен газ от терминалите в Турция и Гърция, като концепцията е този газопровод да доставя с газ страни от Източна Европа. Какво е смисъла на този план за България разяснява по БНР енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

" Има избран подтекст – с подписването на този контракт ще отпаднат доста въпроси – първо, отпада въпросът дали втората тръба на " Турски поток " ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, ако Украйна приключи доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ ", съобщи проф. Тасев.

По отношение на диверсификацията, проф. Тасев уточни един детайл: " С отпадането на преноса по Трансбалканския водопровод пред Украйна нашите тръби остават празни. Ние умерено можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на полутечен газ, настоящият сега на Ревитуса в Гърция и вероятно до строящия се в Александруполис. Така можем да се превърнем в страна транзитьор ".

Според проф. Тасев тази тръба ще обезпечи доставки за вътрешния ни пазар и пренос през страната, което действително ще натовари съществуващата директна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние на практика изчезвахме от газовата карта на Европа, акцентира специалистът.

Цялото изявление можете да чуете на: http://bnr.bg/post/101161897/prof-atanas-tasev-nie-mojem-da-se-prevarnem-v-strana-tranzityor-na-gaz

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР