Предстоящият септември ще бъде малко по-топъл от обичайното, като една

...
Предстоящият септември ще бъде малко по-топъл от обичайното, като една
Коментари Харесай

По-топъл септември от обичайното, вижте месечната прогноза

Предстоящият септември ще бъде малко по-топъл от нормалното, като една от аргументите са по-честите адвекции на парещ въздух от Северна Африка. От климатична позиция времето през този месец е мъчно за прогнозиране заради честата промяна на циркулацията в Европа. На базата на актуалните данни, температурите и месечната сума на преваляванията ще са към нормата. А ето и детайлности какво време ни чака през септември: 

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се чака температурите да са с 2-5 градуса над климатичната норма, само че утринните градуси ще са извънредно ниски, изключително над планинските и крайните североизточни региони. Максималните температури в страната ще са сред 28-32°С, а минималните ще са сред 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С.

Месецът ще стартира с превалявания - основно в западните и централни елементи от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици чакаме основно над планинските региони, само че към края на десетдневката те ще отслабват по активност, температурите ще се покачват и на доста места ще надминат 30°С.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока  облачност и тук-там в планините не е изключено да превали и прегърми. Температурите ще се покачват и на доста места ще са сред 27- 32°С. Към 13-и - 14-и от североизток ще проникне малко по-свеж въздух, дневните температури ще се намалят сензитивно и ще са под 24 -26 °С. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие градусите ще се покачат и ще са сред 27-30°С. Времето ще е слънчево, само че следобедите са вероятни превалявания над планините.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма в този интервал. В първите дни от третото десетдневие ще облачно и дъждовно. Причината за неприятното време е предстоящ циклон, ситуиран над Западните и Южни Балкани. Очакваме и трайно намаляване на температурите към края на интервала. Възможни са и първите превалявания от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа промяна на динамичността и чести циклони.

Любопитно - Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. Според нея, в случай че септември е изсъхнал, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от националната метеорология. Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то подобен ще е целият декември.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР