Предстоящите в неделя, 2 октомври, парламентарни избори в България, са

...
Предстоящите в неделя, 2 октомври, парламентарни избори в България, са
Коментари Харесай

Световната преса: Изборите в България – малък шанс за изход от политическата нестабилност

Предстоящите в неделя, 2 октомври, парламентарни избори в България, са във фокуса на редица международни медии, отчитащи основно разделянето в обществото сред проруския и проевропейския лагер и неналичието на вероятности за завършек на политическата рецесия.

Предвиждания за фрагментиран парламент и следващи сложни договаряния за сформиране на ръководеща коалиция преобладават в коментар на Ройтерс за идните избори. Агенцията регистрира, базирайки се на последните изследвания, увеличението на преднината на ГЕРБ пред Политическа партия.

„ Липсата на ръководеща коалиция ще лиши черноморската страна от опция да премине по-лесно през рецесията с разноските за живот, подклаждана от войната в Украйна “, разяснява Ройтерс.

България претърпява политическа неустойчивост, невиждана след края на комунизма, твърди Агенция Франс Прес.

„ В сюжет, който наподобява на дежа вю, основните настоящи лица на изборите са същите, само че картите са разменени “, разяснява организацията.

В страната от някогашния комунистически блок, която има мощни исторически, стопански и културни връзки с Москва, съветската атака надълбоко разделя обществото, регистрира Агенция Франс Прес.

" България е разкъсвана сред носталгията по Съюз на съветските социалистически републики, от една страна, и Европейски Съюз и модерността, от друга ", цитира организацията политолога Георги Киряков.

Без компромис сред двете съществени политически сили в страната възможностите за сформиране на държавно управление са дребни, заключава организацията, допълвайки, че обстановката е „ незабавна “, защото „ серийните политически рецесии форсират бягството на младежите в страна, която към този момент е изгубила една десета от популацията си за едно десетилетие “.

Изборите в България се организират на фона на все по-нарастващата бездна сред проруския и проевропейския лагер, разяснява от своя страна „ Дойче веле “.

„ Малко евентуално е България да получи държавно управление с работещо болшинство, което да преведе страната през сложната зима и многочислените провокации, измежду които са войната в Украйна, инфлацията и високите цени на силата “, твърди медията.

" Евентуална коалиция би могла да се опълчи на рисковия шовинизъм, комбиниран със мощни проруски настроения, намиращ се в другия завършек на политическата скица “, цитира аналаизатори Дъждовни води.

Като решителен фактор е посочена изборната интензивност, защото колкото по-висока е тя, „ толкоз по-голяма е вероятността да се получи коалиция, която да може да сформира държавно управление без поддръжката на най-малките партии или на националистите “.

Турските медии „ Сабах “ и Анадолската организация подчертават върху слагането на общо 166 урни в цяла Турция за предварителните избори в България в неделя.

Анадолската организация цитира заместник-кмета на турската община Чорлу Гюнер Четин, който акцентира значимостта на идните избори и приканва българите в Турция да гласоподават.

„ Българите в Турция заявиха, че желаят да гласоподават ", сподели той и означи, че на тези избори се чака да бъдат подадени " най-малко 110 000 гласа ".

Основното разделяне в страната сега е сред Изтока и Запада на политическата карта, а не сред статуквото и смяната, настояват редица други мнения в международната преса. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР