Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това

...
Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това
Коментари Харесай

Александър Андреев: Местните избори ще са най-тежките досега

Предстоящите локални избори у нас ще са най-тежките до момента. Това съобщи пред БНР представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг , сподели Андреев. Според него и Централната изборна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.
„ Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в акцията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, в случай че има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически изследвания по отношение на предизборната акция, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на претендентите и така наречен " положителни нрави “, заключи той.
ЦИК прикани политиците да насочат позитивни послания и да съблюдават разпоредбите в Изборния кодекс, с цел да няма сигнали и тъжби, които да доведат до санкции:
„ В рамките на нашата подготвеност е, когато мониторингът, който реализира Съвет за електронни медии, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е належащо да се наложи избрана глоба. В огромна част от случаите, в които сме сезирани от жители и от неправителствени организации за такива нарушавания, ги преглеждаме, пожелаваме материалите във връзка с печатни и онлайн новинарски снабдители, на онлайн новинарски услуги, на медии, с цел да можем да преценим дали има нарушаване. Когато става въпрос за обсега на ОИК, т.е. районен обсег, тогава те, откакто бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е открито “.
Андреев акцентира, че глобите са планувани в Изборния кодекс – сред 2500 и 5000 лв., само че се покачват при наново нарушаване.
„ ЦИК няма директен надзор върху финансирането на предизборната акция на политическите сили. Това се преценя от Сметната палата. Ние само одобряваме разпоредбите във връзка с финансирането “, добави Андреев.
Към момента Секционните изборни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им занапред следва. Предвидено е доста нарастване на възнагражденията на ръководителите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за обезпечаване на задоволително хора в СИК в страната за естественото протичане на изборите.
ЦИК сега основава обучителни материали за потребностите на комисиите, в това число и за попълване на протоколите, заяви БГНЕС.
В предишното сериозен проблем беше организацията при предаването на изборните бумаги в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчение на процеса, изясни представителят на ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР