Предстоящите изборите за Европейски парламент ще бъдат странни и може

...
Предстоящите изборите за Европейски парламент ще бъдат странни и може
Коментари Харесай

България като от виц: Не приемаме европейските правила заради слух, че ще ги отменят

" Предстоящите изборите за Европейски парламент ще бъдат странни и може би ще бъдат най-сетне и същински избори ". Тези свои упования показа президентът на България в интервала 1997-2002 година Петър Стоянов по време на конференция на тематика " Европейските полезности в изменящия се свят: Как можем да отговорим на популистката вълна? "

Така или другояче българският европейски спор закъснява трагично , уточни президентът и прикани да бъдем доста дейни, в случай че желаеме да повлияем на дебата и той да се трансформира в европейски.

Петър Стоянов открои, че няма обща формулировка за популизма и е по-лесно да се каже кои са аргументите за това крайният популизъм и крайните популисти да провокират нашето неодобрение.

Бившият президент посочи, че най-опасната част от днешното популистко говорене е, че популистите приказват от името на народа , а останалите би трябвало да бъдат съкрушени съгласно техните визии.
" Ако популистите вземат властта при тази тяхна идентификация, ще съсредоточат цялата власт в ръцете си ", акцентира Петър Стоянов.
 Популизмът превзема Европа
Популизмът превзема Европа

Всеки четвърти европеец гласоподава за популистка партия, написа " Гардиън "

Според Стоянов в случай че популистите в действителност са гласът на народа, какъв смисъл има от едно развито гражданско общество . " Всичко това може да докара до страшна покруса за Европа и би трябвало да се откри правилният баланс. Това е майсторството на днешната политика ", подчертава Стоянов и уточни, че би трябвало да се разграничава същинското от неговата реплика.

Петър Стоянов запита в случай че Европа има рецесия, дали тя е институционална или екзистенциална рецесия . " Европа не си отива, само че в случай че желаеме да имаме съществено отношение, би трябвало да имаме поради всички сюжети, които могат да сполетят Европа ", уточни президентът и добави, че Европа е надалеч от своя край , без значение от недоволството на жителите на Европейски Съюз.

По думите на Стоянов не могат елементарно да се обяснят нещата, а тук в България сме станали очевидци на едни много странни явления. Нивото на живот се усъвършенства доста, българското общество става все по-отворено, младите българи могат да работят и учат на всички места, само че се поражда неодобрение от участието ни в Европейския съюз и от метода, по който се употребява, недоумява той.

Според него недоволствата на хората от участието ни в Европейския съюз в действителност не са правилни, само че се популяризират внушения, че тук, в България, живеем като хора втора употреба и че обитаваме задния двор на Европа.

Стоянов уточни, че по едно и също време с това не сме усвоили европейския метод на живот, разпоредбите на демократичното общуване, свободната конкуренция, не сме и предотвратили товара на корупцията, с цел да твърдим, че можем да оценим преимуществата на участието ни в Европейски Съюз. " Заприличваме на оня незлоблив човек, който в един прочут анекдот, решил да отиде при локалния духовник, с цел да му опрости греховете. Свещеникът го попитал - познаваш ли Десетте Божи заповеди, индивидът му дал отговор, че щял да ги научи, само че се носил слух, че скоро щели да ги анулират и по тази причина не си дал напън ", описа вица Стоянов.
 Жан-Клод Юнкер настоя Европейски Съюз да се опълчи против гневния популизъм
Жан-Клод Юнкер настоя Европейски Съюз да се опълчи против гневния популизъм

Популизмът бил налице във всички страни от Европейски Съюз

Според Стоянов към момента не сме се интегрирали изцяло , а към този момент започнахме да подлагаме на критика това, което не познаване. Той се опасява, че езикът на политиците и служителите стартира да става стандартен и бюрократичен и това може да докара до няколко неточности.

Първата неточност - най-голямата неточност на десните партии ще бъде, в случай че се опитат да имитират популизма и да бъдат по-гласовити от популистите .

Втората неточност - да превърнем популизма и популистките партии в съществена част от нашето говорене и да ги създадем значими .

" Трябва да се държим отговорно, съществено и с повече примирение ", прикани Петър Стоянов. Той прикани да се даде отпор на тази популистката агитация и това би трябвало да стане още преди изборите.
 Хляб и популизъм
Хляб и популизъм

Предложението на Красимир Каракачанов е много рисково за стопанската система, само че има огромна възможност да се хареса на доста български жители. И това е сериозният проблем, а не самата концепция, предизвестява Димитър Петров
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР