Предстоящите избори са с преференциален вот – и за Народно

...
Предстоящите избори са с преференциален вот – и за Народно
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Първо гласувайте в квадратчето с номера на партията и после в кръгчето за кандидат

„ Предстоящите избори са с преференциален избор – и за Народно заседание, и за Европейски парламент (ЕП). Затова нашата акция целеустремено ще бъде да обясняваме всякога на гласоподавателите на първо време да гласоподават в квадратчето с номера на партията или обединението и едвам по-късно да отбележат в кръгчето с номера на желания претендент, в случай че имат подобен, несъмнено. Ако единствено отбележат в кръгчето с претендента, без да са отбелязали партия или коалиция, тази бюлетина носи нереален глас ", сподели пред зам.-председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя подсети, че при гласуването с хартиени бюлетини се написа наложително с писалка със наследник цвят. 

За да гласувате на изборите „ 2 в 1 “ на 9 юни, би трябвало да спазвате условието за уседналост.

„ Това значи да имат регистриран адрес, не просто някой да живее на обещано място и съседът му да знае, че той живее от пет години тук. Много е значимо да си ревизират адресната регистрация. За да гласоподават на евроизборите, българите би трябвало да има непрекъснат адрес в България и регистриран сегашен адрес в България или друга страна членка на Европейския съюз (ЕС) към 9 март 2023 година Лицата, които ще се претендент за членове на Екологичен потенциал би трябвало да имат 6-месечна уседналост и към 9 декември 2023 година би трябвало да имат регистриран непрекъснат и надлежно сегашен адрес “, уточни Матева.

За двата типа избори ще се гласоподава в България и във всички страни членки на Европейски Съюз, както и във всички дипломатически и консулски представителства на България в останалите страни по света, където ще има формирани секции. 

„ Ако ще гласоподава с машина, картата се дава на гласоподавателя, отключват се и двете бюлетини, той избира в каква последователност да гласоподава и дали за двата избора. Ако реши да гласоподава и за двата избора, ще се отпечатат две бюлетини “, изясни Матева.

По думите ѝ върху бюлетините от машинното гласоподаване ще се слага единствено един щемпел от секционната изборна комисия, а върху хартиените бюлетини - два печата.

„ Разликата сред двете хартиени бюлетини ще бъде, че на гърба полиграфическата отбрана ще бъде в друг цвят. Възможно е в изборите за Народно заседание дължината на бюлетините в другите региони да бъде друга, до момента в който в изборите за Екологичен потенциал бюлетината ще бъде идентичен размер за цялата страна и отвън нея, защото там имаме единствено една листа. В изборите за Народно събрание ще имаме 31 листи за всички 31 изборни региони. Избирателят споделя по какъв начин желае да гласоподава, след което в случай че е с хартия – му се дават и двете бюлетини, той застава зад паравана, показва своя избор и ги пуска в кутията “, добави зам.-председателят на ЦИК.

Когато завърши машинното гласоподаване, изборната комисия отпечатва заключителен доклад, който обаче не съдържа данните на протокол от машинно гласоподаване, стана ясно още от думите на Матева.

„ След като извърши всички дейности, изважда от двете кутии бюлетините от машинно гласоподаване и хартиените бюлетини, преброява ги, открива резултата и попълня резултатите в протокола на СИК. Отделно, изважда двете флаш памети от машината, слага ги в разнообразни пликове и ги предава. Приели сме решение за всички избори данните от машинното гласоподаване да бъдат извлечени от осведомително обслужване в границите на обработката и да бъдат оповестени на мястото на всяка СИК. Там, където са резултатите от изборите и е оповестен секционният протокол, да бъдат оповестени и числовите данни, извлечени от флаш паметите на всяка машина, с цел да може да бъде направено съпоставяне. Данните за гласуването с машини, на които се гласоподава на 5 ноември, се намират на нашата интернет страница, само че това не е избирателен резултат “, посочи Росица Матева. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР