Предстоящата зима ще се окаже трудна за Европа. Без доставките

...
Предстоящата зима ще се окаже трудна за Европа. Без доставките
Коментари Харесай

България оглавява класацията за енергийна бедност в Европа

Предстоящата зима ще се окаже сложна за Европа. Без доставките на съветски природен газ дефицитът ще се усили, което ще докара до редом нарастване на цените на сметките за отопление и електричество, до момента в който семействата ще бъдат принудени да поемат тежестта на енергийната рецесия, демонстрира неотдавнашен разбор на немската компания Statista, профилирана в пазарни и потребителски данни.

Според Statista и анализатора Анна Флек, даже преди основаването на актуалната енергийна рецесия, обезпечаването на отопление за доста семейства в Европа не е било даденост. През 2021 година в Европейския съюз почти 7% от популацията не е имало достъп до съответно отопление.

Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista демонстрира, че страната с най-големи проблеми с отоплението в Европейски Съюз беше Българ ия, където 23,7% от популацията нямаха задоволителен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от популацията.

На последното и респективно най-хубаво място в Европа са Швейцария с едвам 0,2% от популацията, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Трябва да се означи, че страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши равнища енергийна беднотия от тези от Северна Европа, което демонстрира разликата в благосъстоянието сред двата европейски района. Средната европейска стойност на енергийна беднотия се колебае на 6,9%, само че се чака всички тези данни да доближат доста по-лоши (по-високи) равнища през 2022 година

В същото време се чака във Англия всяко трето домакинство да изпадне в енергийна беднотия тази година.

Карта на енергийната беднотия в Европа през 2021 година (% на семействата, които нямат опция да отопляват съответно домовете си):
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР