Предстоящата визита на папа Франциск у нас между 5 и

...
Предстоящата визита на папа Франциск у нас между 5 и
Коментари Харесай

Пастор Пилев: Българите уважаваме повече папата, отколкото поповете-ченгета

Предстоящата аудиенция на папа Франциск у нас сред 5 и 7 май т.г. по покана на премиера Бойко Борисов и последвалата не изключително гостоприемна и общителна реакция от страна на някои представители на Българската православна черква /БПЦ/, стана причина за остра дискусия в общественото пространство. Ето един от вероятните прочити на възниклата обстановка – на свещеник Ангел Пилев, който е лидер на Християнска черква „ Сион”, създател на книгата „ Пасторите сътрудници на ДС”.



„ Православната, и по-конкретно – „ само вярната” черква лъсна в целия си искра. Българите имаме доста по-добро мнение за папата, в сравнение с за ченгетата в расо.
Очевидно нашата КГБ-православна черква се усеща по-далече от католиците, с които имаме 1000 години общо минало, в сравнение с с исляма. Това е сфера, в която Берлинската стена още не е паднала и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) я употребява като цитадела, от която нападна религиозното доближаване с католическа Европа.



Св. Синод единомислещо Р Е Ш И:

Да се приготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните управляващи, за това е редно главните мероприятия, свързани с визитата, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на препоръчаната ни проекто-програма, която включва присъединяване на представители на БПЦ-БП, бихме желали да Ви осведомяваме, че Негово Светейшество Българският патриарх, дружно с членове на Св. Синод са подготвени да одобряват папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 година, както е планувано в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски” е допустимо, само че бихме желали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и слагането на богослужебни одежди, за нас е недопустимо, защото Светите Канони не позволяват това. В тази връзка присъединяване на патриаршеския хор също се явява невероятно.

По всички останали точки от показаната ни проекто-програма присъединяване на представители на БПЦ–БП е невероятно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, с изключение на за визитите в постройката на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да вземат участие във всички останали събития от програмата на визитата на папа Франциск у нас”.

По-рано през днешния ден обаче със собствен прочит на идното посещение направи митрополит Антоний, прочут с по-нестандартното си и съвременно мислене в средите на поповете:

„ Светият синод е уведомил представителите на папата още в самото начало, че общо свещенодействие и молитва с Папа Франциск не може да има. Въпреки това среща сред папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще има. Предвижда се и безмълвна молитва в катедралата "Св. Александър Невски ".

Българската православна черква оказва гостолюбие при визитата на папата, увери митрополит Антоний.

Напрежение сред католическата черква и БПЦ няма. Всичко останало са провокации, които целят по някакъв метод да саботират идната визита”, заключи Западно и Средноевропейският митрополит.

Представители на светската власт пък са безапелационни, че визитата е държавническа и по тази причина се провежда по подобаващ протокол. Как ще мине гостуването на Негово Светейшество Папа Франциск у нас следва да забележим след няма и месец. Най-важно е обаче, че всички ние, българите, без значение от религия, генезис и етнос, ще имаме опция да забележим, чуем, да се докоснем до този неповторим свещеник. Както споделя проф. Владимир Градев, учител по доктрина на религията в Софийския университет и философия на религията в Нов български университет: „ За мен Франциск е и ще остане папа на отварянето, на прекрачването на всяка граница с Благата новина и на деликатното и търпеливо развързване на нашите заплетени - персонални и публични, - стягащи живота и душите ни възли”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР