Предстоящата среща на високо равнище в София е първата след

...
Предстоящата среща на високо равнище в София е първата след
Коментари Харесай

Белград: Важно е в София да има сръбски представител

Предстоящата среща на високо ниво в София е първата след тази в Солун през 2003 година, на която ще се съберат водачите на всички страни членки на Европейски Съюз и представители на Западните Балкани. Това за нас е положителен политически сигнал, съобщи сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович пред Първа стратегия на радио Белград, представена от Танюг и Българска телеграфна агенция.

Темата за разширението на Европейски Съюз не е в дневния ред на срещата, само че фокусът върху Западните Балкани удостоверява, че Европейски Съюз вижда собствен интерес на нашите територии, сподели тя.

" Разбира се, и старите страни членки ще имат изгода от разширението, тъй че въпреки публично разширението да не е тематика, а взаимното свързване на района на Западните Балкани, безспорно посредством разнообразни общи планове, които ще бъдат финансирани частично със средства на Европейски Съюз, районът ще стане по-конкурентен, по-свързан, т.е. по-готов в един миг да стане част от Европейски Съюз ", сподели тя.

Йоксимович добави, че ще беседва в София за нови планове, а Сърбия със своите потенциали и досегашни достижения е посочила, че е един от най-отговорните сътрудници.

На въпрос по какъв начин ще се сложи Сърбия, когато стане дума за Косово, министърът сподели, че Сърбия не бяга от тази тематика, само че фокусът е върху свързването.

" Въпросът е сложен, само че успяхме от терена на безусловно невъзможната обстановка да се върнем на терена на вероятните решения, които ще бъдат повече или по-малко положителни и за нас, а и за другата страна ", акцентира тя.

Министър Йоксимович съобщи, че е значимо на срещата в София да има сръбски представители, с цел да показват позициите си по всички въпроси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР