Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от

...
Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от
Коментари Харесай

Турция и нейните интереси на срещата на върха на НАТО в Мадрид

Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от изключително значение на фона на геополитическите процеси, които надълбоко засягат цялото човечество.

В интервала 28-30 юни водачите на НАТО ще се съсредоточат върху четири основни въпроса, най-важният от които, несъмнено, е развиването на обстановката в Украйна на фона на войната с Русия.
Педро Санчес и Йенс Столтенберг преди срещата на НАТО в Мадрид
Ясно е, че суровите наказания на Запада не съумяха да спрат Русия и войната продължава. В същото време позицията на Лондон и Вашингтон не доближава мира в Украйна.

Чужденците, които се придвижват към Украйна, както и оръжията и боеприпасите, които получава Киев, дружно със самата украинска войска, както и дейната антируска осведомителна агитация в международен мащаб, не са в положение да спрат Москва. В същото време, макар глобите, приходите на Русия от нефт се усилиха след началото на войната в Украйна.

Анкара би трябвало да подчертае смисъла на разговора за Украйна, вместо да се пробва да вкара оръжие в Черноморския район в актуалната обстановка. Сега Турция е съвсем единствената в НАТО, която поддържа напъните за ходатайство в тази посока, и се нуждае от поддръжка.

В същото време не е изключено по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид да бъдат препоръчани нови начинания от страна на Съединени американски щати и Обединеното кралство, в това число във връзка с Украйна.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
Що се отнася до позицията на Турция, Анкара, представлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, ще има опция да изрази пред съдружниците от НАТО своята угриженост по отношение на провокациите, пред които е изправена страната. Анкара ще се концентрира върху напъните за преустановяване на руско-украинската война, както и ще изясни аргументите Турция да не поддържа кандидатурата на Швеция и Финландия за участие в НАТО. Заплахата за националната сигурност на Турция, която съставлява сирийското крило на терористичната организация ПКК, YPG, е предизвикателство за южния фланг на НАТО. Ето за какво всяка поддръжка за терористите, а още повече за снабдяването им с оръжие и образование, сигурно опонира на духа на взаимност в Алианса.

Конкретните обстоятелства за доставките на оръжие за бойците в Сирия и за броя на убитите и ранените от терористите цивилни жители са неопровержими доказателства в досиетата на Анкара от Хелзинки и Стокхолм.

Трудно е да се преувеличи смисъла на Турция за южния и югоизточния фланг на Алианса. Затова позицията на Анкара във връзка с кандидатурите на двете скандинавски страни не е блян към " търговия с ползи ", а е израз на предпочитание да се обезпечи дух на взаимност в НАТО. /БГНЕС

---------------------------------

Джелалеттин Явуз - професор в университет Топкапъ в Истанбул. Коментар за Анадолската организация

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР