Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от

...
Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от
Коментари Харесай

Интересите на Турция в срещата на върха на НАТО в Мадрид

Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от изключително значение на фона на геополитическите процеси, които надълбоко засягат цялото човечество.

В интервала 28-30 юни водачите на НАТО ще се съсредоточат върху четири основни въпроса, най-важният от които, несъмнено, е развиването на обстановката в Украйна на фона на войната с Русия.

Ясно е, че суровите наказания на Запада не съумяха да спрат Русия и войната продължава. В същото време позицията на Лондон и Вашингтон не доближава мира в Украйна.

Чужденците, които се придвижват към Украйна, както и оръжията и боеприпасите, които получава Киев, дружно със самата украинска войска, както и дейната антируска осведомителна агитация в международен мащаб, не са в положение да спрат Москва. В същото време, макар глобите, приходите на Русия от нефт се усилиха след началото на войната в Украйна.

Анкара би трябвало да подчертае смисъла на разговора за Украйна, вместо да се пробва да вкара оръжие в Черноморския район в актуалната обстановка. Сега Турция е съвсем единствената в НАТО, която поддържа напъните за ходатайство в тази посока, и се нуждае от поддръжка.

В същото време не е изключено по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид да бъдат препоръчани нови начинания от страна на Съединени американски щати и Обединеното кралство, в това число във връзка с Украйна.

Що се отнася до позицията на Турция, Анкара, представлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, ще има опция да изрази пред съдружниците от НАТО своята угриженост по отношение на провокациите, пред които е изправена страната. Анкара ще се концентрира върху напъните за преустановяване на руско-украинската война, както и ще изясни аргументите Турция да не поддържа кандидатурата на Швеция и Финландия за участие в НАТО. Заплахата за националната сигурност на Турция, която съставлява сирийското крило на терористичната организация ПКК, YPG, е предизвикателство за южния фланг на НАТО. Ето за какво всяка поддръжка за терористите, а още повече за снабдяването им с оръжие и образование, сигурно опонира на духа на взаимност в Алианса.

Конкретните обстоятелства за доставките на оръжие за бойците в Сирия и за броя на убитите и ранените от терористите цивилни жители са неопровержими доказателства в досиетата на Анкара от Хелзинки и Стокхолм.

Трудно е да се преувеличи смисъла на Турция за южния и югоизточния фланг на Алианса. Затова позицията на Анкара във връзка с кандидатурите на двете скандинавски страни не е блян към " търговия с ползи ", а е израз на предпочитание да се обезпечи дух на взаимност в НАТО. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР