Предстоящата днес среща ЕС-Турция във Варна е сред водещите теми

...
Предстоящата днес среща ЕС-Турция във Варна е сред водещите теми
Коментари Харесай

Преглед на печата днес

Предстоящата през днешния ден среща ЕС-Турция във Варна е измежду водещите тематики на вестниците.

" Премиерът ревизира градежа на значим бул. До последно кърпят дупки, пазят в загадка маршрута на кортежите Проверка на строителството на най-мащабния инфраструктурен обект във Варна - бул. " Васил Левски ", направи министър председателят Бойко Борисов в неделя. Така стана ясно, че близо 36 часа преди да посрещне президента на Турция Реджеп Ердоган и водачите на Европейски Съюз Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер за историческата среща там, българският министър-председател към този момент е " на терен " в града.

Обещаните от Брюксел два транша от по 3 милиарда евро, против което Турция да подсигурява оставането на нейна територия на 3,5 млн. бежанци, ще е една от главните тематики на диалозите в понеделник вечерта. Очаква се Ердоган да упорства за облекчено придвижване в Европейски Съюз на турски жители и артикули. В града през целия уикенд течеше трескава подготовка. Ударно се кърпят дупки по булевардите, по които се чака да минат кортежите, макар че от полицията изрично обявиха, че маршрутите ще бъдат защитавани в загадка до последния миг от съображения за сигурност. Не е ясно и какъв брой служители на реда и цивилни ще са ангажирани с подсигуряването на защитата и реда.

Както " 24 часа " писа, Ердоган идва с два самолета антураж и персонален готвач за вечерята в " Евксиноград ". Води си и засилена защита, а към този момент над седмица екипи на българското НСО и турската работа координират дейностите си на място във Варна. Засега не се чака гостът от Анкара да нощува в резиденцията Край Варна сигурно ще остане за една нощ президентът на Европейски Съюз Доналд Туск, който и различен път е гостувал по покана на Борисов в " Евксиноград ". Посещението на Ердоган съответствува с деня, в който у нас се отбелязва годишнината от геноцида и изселването на българи от Беломорска Тракия. От Българска социалистическа партия към този момент настояха във Варна министър председателят ни да сложи на турския държавен глава въпроса за " справедливото искане за компенсацията на тракийските българи ". Вчера Националният съвет на Българска социалистическа партия излезе и с нарочна декларация за това... " - в. " 24 часа ".

" Националният съвет на Българска социалистическа партия одобри през днешния ден декларация, с която упорства " справедливото искане за компенсацията на тракийските българи да бъде сложено пред турската страна на най-високо равнище ". В документа се споделя още, че ролята на страната ни на медиатор сред Европа и Турция не трябва да е за сметка на българския народен интерес, оповестиха от " Позитано " 20. " Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната целокупност на България. То е недопустимо. Премиерът Борисов да съобщи тази позиция на срещата на 26 март ", написа още в декларацията... " - в. " Труд ".

" Българска социалистическа партия ще показа своята визия за България на огромно национално заседание, в което ще вземат участие общинските и регионалните ръководители на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това разгласи на днешното съвещание на Националния съвет на политическата мощ ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Очаква се форума да се организира през май. По време на Националния съвет беше призната и декларация за " справедливото искане за компенсацията на тракийските българи, което да бъде сложено пред турската страна на най-високо равнище ". От Българска социалистическа партия упорстват министър председателят Бойко Борисов да повдигне въпроса за тракийските бежанци на срещата във Варна на следващия ден, на която турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с водачите на Европейския съюз.

Левицата желае също по този начин Борисов да разгласи пред Ердоган, че думите му за душевната граница на Турция, която включва Кърджали, за неприемливи. Преди началото на съвещанието зам.-председателят на парламентарната група на партията Антон Кутев съобщи, че се постановат " предварителни избори след всички нелепости, които вършат ръководещите ". Според него левицата е единствената политическа мощ, която има интерес от предварителен избор. Той разяснява и договорката за ЧЕЗ, която заплашвала да смъкна от власт премиера Бойко Борисов. Кутев е на мнение, че министър-председателят би трябвало да се отдръпна от поста си, в случай че не е знаел за продажбата на българския бизнес на чешкото сдружение. Според депутата Борисов сигурно е бил осведомен с елементи по договорката... " - в. " Дневник ".

Всекидневниците цитират и вицепремиера Томислав Дончев по разногласията към ЧЕЗ, срещата във Варна и отравянето на Сергей Скрипал.

" Вицепремиерът Томислав Дончев назова с какъв % страната би трябвало да се включи в договорката за ЧЕЗ, в случай че бъде позволена до покупката на електроразпределителното сдружение. И съгласно него минимумът е 34 %. " Разликата сред 33 и 34% дялово присъединяване на страната е голяма, не би имало смисъл от по-ниско от 34% присъединяване, тъй като то не би дало особени принадлежности да се взе участие в процеса на взимане на решения ", разгласи Дончев пред БНР и по този начин отговори на въпроса, на който мнозина избягваха до момента директния отговор. Той още веднъж изясни за какво страната е декларирала предпочитание да взе участие в договорката за ЧЕЗ, а точно заради неналичието на други механизми да се овладее обстановката със създавалото се публично напрежение. " Никой от нас не може да се държи като служител, да вдигне ръце или плещи и да каже: " В последна сметка ние нямаме каквито и да било благоприятни условия. Ние няма по какъв начин по закон да влияем върху тази договорка ".

Такъв отговор не би бил задоволителен. По тази причина, малко или доста изключително, беше подхваната сходна стъпка. Дали тя е безспорна - не, не е безспорна. Абсолютно прям съм ", сподели вицепремиерът. Дончев очерта и спорния темперамент на сходно решение: " Едно сходно решение, даже да се стигне до вид, който допуска присъединяване на страната като съучастник, слага всички останали български жители, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни сдружения, в някаква степен неравнопоставено състояние.

Ако приемем, че държавното присъединяване подсигурява по-силен надзор и по-силни механизми за съблюдаване на публичния интерес, за какво това да е годно единствено за една част от територията на страната? Аз мога да слага и други въпроси, само че обстановката малко или доста беше изключителна, нямайки други механизми страната да се намеси и се багра, че това беше единствената стъпка ", добави Дончев и още веднъж изрази изказване, че обстановката е била истеризирана не без присъединяване на политическите сили. " - в. " Стандарт ".

" Вицепремиерът Томислав Дончев сподели в предаването " Неделя 150 " на БНР, че страната е декларирала предпочитание да взе участие в договорката за ЧЕЗ заради неналичието на други механизми да се овладее обстановката със създавалото се публично напрежение... Ние няма по какъв начин по закон да влияем върху тази договорка. " Такъв отговор не би бил задоволителен. По тази причина, малко или доста изключително, беше подхваната сходна стъпка. Дали тя е безспорна - не, не е безспорна. Абсолютно прям съм. "... Разликата сред 33 и 34% дялово присъединяване на страната е голяма, не би имало смисъл от по-ниско от 34% присъединяване, тъй като то не би дало особени принадлежности да се взе участие в процеса на взимане на решения, уточни още Дончев по отношение на държавното присъединяване. Като напомни, че обстановката към договорката за ЧЕЗ по думите му е била " нагорещена и значително истеризирана не без присъединяване на политически сили ", вицепремиерът означи: " Има страхове, има обществени страсти, с които би трябвало да се внимава. Политиката със систематичното подклаждане на публични страхове е неекологична, тъй като влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И даже някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на ръководещ, може да се наложи да успокоява страховете, които самичък е посял. "

Въвеждането на по-директен режим за действия, свързани с ремонта на оградата по границата с Турция, като тип изключение от общия ред, по който се разпореждат публични поръчки, е допустимо, разяснява Дончев другата гореща тематика от седмицата - утвърденото от Народното събрание ремонтите на граничното оборудване да излязат от режима на публичните поръчки: " Самите наставления разрешават, когато става дума за дейности, свързани с националната сигурност - бедствия, повреди, рецесии и по този начин нататък, да се заобикаля нормалният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една социална поръчка според от това дали има или няма обжалване, може да се разпорежда в интервал сред 3-4 месеца и една година. Когато става дума за спешна обстановка е безусловно несериозно да се чака една година. " Запитан по какъв начин гледа на слагането на въпроса за парцелите на тракийските бежанци на идната среща ЕС-Турция във Варна, за каквото упорстват от Българска социалистическа партия, Томислав Дончев посочи, че форматът на срещата не не разрешава изрично слагането и на национални въпроси, само че се приема зле от сътрудниците и това даже е " един от рефлексите на неопитна държава-членка ". Няма по какъв начин това да е тематиката, с която да стартират диалозите, тъй като и Европейски Съюз, и Турция имат съществени тематики за полемики, а България е в ролята на медиатор, добави Дончев. по-голям съгласно него е въпросът структурно към какво ще се концентрират диалозите: " Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с преодоляване на мигрантския напън, единствено и само и финансовите задължения на Европейския съюз или други задължения, или подтекстът ще бъде уголемен и ще се разясняват и други въпроси, т.е. връзките Европейски съюз - Турция, само че оттатък този съответен проблем.

Трудно ми е да направя прогноза. Това значително зависи от позициите, които ще съобщи или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна. " В отговор на въпрос България поддържа ли Турция по пътя й към еврочленство вицепремиерът посочи, че в случай че въпросът е звучал настоящо преди 10-15 години и тогава е предполагал еднопосочен отговор, то през днешния ден изискванията са други и да се отговори с " да " или " не " в променения подтекст е несериозно. Европейски Съюз е доста овладян по тематиката за разширението и е коствало съществени политически старания тематиката за разширението даже на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот, разясни Дончев, съгласно който е в реда на нещата е да се обясни и каква е дълготрайната визия на Турция: " Не забравяйте, че в случай че за една страна като България исторически, за едни страни като Западните Балкани участието в Европейския съюз няма особена опция, прилежаща Турция има опция. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, само че тя има други варианти. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната догадка не изключва другата.

Така че в някаква степен този въпрос, подложен сега по подобен метод, няма сигурно същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше да вземем за пример дали Турция във връзка с участието ще напредва в договарянията, ще затваря глави и така нататък. В момента нещата са в напълно друга точка. " Вицепремиерът разгласи пред БНР мнение, че България има интерес да бъде обградена единствено от държави-членки... " - в. " Сега ".

Вестниците осведомят също за започването на акцията за кандидатстване след 7 клас.

" Започва акцията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000, заяви Българска национална телевизия. За втора поредна година всички седмокласници наложително би трябвало да влязат в приблизително учебно заведение, защото приключват главно обучение. При тестванията по български език и математика смяна няма. Максималният бал за класиране към този момент е 500 точки. Ако възпитаник не се яви на изпитите или има двойки, също ще взе участие в класирането единствено с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки. " - в. " 2 4часа ".

" Максималният бал за класиране към този момент е 500 точки... Ваня Кастрева, шеф на РУО-София пред Националната телевизия: " Бих желала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети учебното заведение е избрало като балообразуващи, само че приказваме балообразуване под формата на точки. Балобразуващите оценки се дефинират от приемащото учебно заведение, най-често са български език и математика, само че могат да бъдат и химия, физика, биология.

Кастрева обясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става единствено с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години. Имаше едно терзание измежду родителите, което би трябвало ясно и изрично да бъде декларирано, че действително видяно във образуването на бала взе участие единствено оценката от 7-ми клас. " В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от предходната година.Те ще могат да аплайват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки.

Въпреки че броят на професионалните паралелки е повишен, каквато е и тактиката на министерството, в столицата преобладават учебните заведения, които оферират непознати езици, естествени и филантропични науки и математика.Протести на родители като тези във Враца и Русе против нараствания брой на професионалните паралелки не се чакат. В професионалните гимназии тази година има нови специалности - " Балнеолечение ", " Ръководител придвижване ", " Каменоделство ". Що се отнася до частните уроци, приблизително към 1500 лв. излиза на родителите спомагателната подготовка на децата им. Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., защото в 8 ч. стартират матурите на дванайсетокласниците. " - в. " Сега ".

В. " Стандарт " оповестява, че още е един лъв е изпратен в Холандия:
" И лъвът Асен, който беше избавен от зоопарка в Разград, отпътува за центъра за огромни котки " Фелида " в Холандия. Там към този момент са други две лъвчета от зоопарка - Терез и Масуд. В края на ноември предходната година 3-годишният Асен дойде в тежко положение в София, откакто месеци наред бе живял в неприятни условия. Тогава профилираният екип, събран от интернационалната фондация " Четири лапи ", откри, че той е обезводнен, изнемощял и с дистрофия на мускулите поради неналичието на придвижване. Няколко месеца Асен живя в Столичния зоопарк, до момента в който положението му се усъвършенства.

Освен забележимата смяна в тежестта, към този момент има смяна и в държанието му - има самочувствие, доста по-спокоен е и е доста по-стабилен като походка, с помощта на лекуването. За страдание, до края на живота си Асен ще бъде на медикаменти, под непрекъснато наблюдаване и грижи. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР