Предстои втора издание на българо-швейцарската програма за сътрудничество. По програмата

...
Предстои втора издание на българо-швейцарската програма за сътрудничество. По програмата
Коментари Харесай

Заведоха посланиците на Швейцария и Ирландия в Столипиново, запознаха се с интеграцията на малцинствата

Предстои втора издание на българо-швейцарската стратегия за съдействие. По програмата Швейцария оказва помощ на страната ни в сфери, където ни е належащо наваксване в развиването. Една от тях е интеграция на малцинствата и уязвимите групи, която стана мотив за посещиението на пловдивския квартал Столипиново от посланиците на Швейцария и Ирландия в България и заместник-ръководителят на задачата на Кралство Испания.

Причина за визитата им бе точно планът за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Пловдив. Той бе извоюван преди към година и е с дълготрайност от 18 месеца.



Раймунд Фурер, Мартини Фийни и Хайоне Серейхо наблюдават от близко въпроса с интеграцията на малцинства и реализирането на плана, за който България получи малко над 1,5 милиона лв..

Тази заран тримата, качеството си на представители на групата ГАРИ, се срещнаха и с кмета Здравко Димитров и зам.-кметът по обществени действия Георги Титюков:

„ Между България и Швейцария има доста положителни и пълноценни решения, част от които е и съдействието ни в разнообразни браншове и планове. Проектът за интеграция към този момент завърши сполучливо и сега сме в развой на договаряния за разкриване на втори стадий. Винаги има благоприятни условия за взаимна работа, само че към момента са се взели решения за насоката. За нас е значимо, че към този момент има план за бъдещи и по-добри резултати, както също, че гледаме в една посока “, съобщи дипломат Фурер пред медии преди срещата си с ангажирани с плана за интеграция на уязвими групи.

В момента неговите сътрудници в Швейцария и представители на България прецизират насоките, в които ще продължи съдействието. „ Имам доста положителни усещания от днешните срещи и това е нещо, което няма да пропусна да загатна на сътрудниците си “, съобщи още той.



В положителни усещания след плана е и Алекс Леви – управител на случай в трудовата част на плана. Пред TrafficNews той съобщи, че активността им е обхванала сложен брой действия, в които си партнираха с Оперативна програма „ Градини и паркове “.

„ Голяма част от уязвимите общности към този момент са построили доверие към това общинско дружество. Или самите те, или техни познати са били трудово заети в него и активността им е позната. Затова имаме разнообразни образования, като тази за професионална подготовка в степен озеленител. Това ще разреши на хората от уязвимите общности да работят и да бъдат субсидирано заети към предприятието “, съобщи пред TrafficNews мениджърът Леви.

Проблемът, който програмата среща, е капсуловаността на ромската общественост. До думи на Леви там към този момент се е образувал един „ микрокосмос “, който има своя стопанска система, обществена среда, и това прави работата на посредниците извънредно трудоемка.



„ Нашата целева група са най-уязвимите хора. Такива, който в действителност имат прекомерно ниско равнище на обучение и компетентности, не знаят език, нямат подготовка. Чрез работата си ние им разрешаваме да преборят комплексния си обществен статус, с цел да стартират постоянна трудова активност – с трудов стаж, с осигуровки “, добави Леви.

А огромната премия за работещите по плана е трайната реализация на хора от общността, споделят самите те.

„ Имахме случай на едно младо момиче – изцяло институционално необразовано, не приказва български, само че сега е един от най-хубавите служащи е „ Градини и паркове “ по субсидирана претовареност. Имаме добър образец и при работата с деца, които живеят в предпазени жилища, както и хора с решения на ТЕЛК.

Припомняме, че общата безвъзмездната финансова помощ по плана бе в размер на 1 563 955 лева, като продължителността му бе 18 месеца. Половината от тези средства са за общинското дружество. Парите бяха предопределени за образование и хонорари на 77 хигиенисти и озеленители, които ще получат опция за непрекъсната работа в „ Градини и паркове “. Безвъзмездната финансова помощ от извоювания план бе употребена и за благоустрояване на образователната среда на децата и стимулиране на техните артистични и спортни достижения.

Групата на посланиците по ромските въпроси ГАРИ включва представители от следните посолства: Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и Съединени американски щати, както и УНИЦЕФ и Световната банка. ГАРИ се среща постоянно, с цел да разисква и координира ромските въпроси, взаимно с българското държавно управление и редица сътрудници от гражданското общество.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР