Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови

...
Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови
Коментари Харесай

Отпада изискването за участие на лекари в ТЕЛК комисиите

Предстои значима обществена смяна, която визира ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне условието в комисиите да работят лекари по всички типове специалности, оповестява Nova.
Промяната се постанова поради неналичието на експерти. Ако да вземем за пример на ТЕЛК се яви човек, измъчен от астма, в комисията в този момент би трябвало да участва доктор по белодробни заболявания. Такъв обаче не всеки път има и това постоянно постанова отсрочване на решението.
За кадровия недостиг в системата на здравната експертиза признават и здравните управляващи. „ Лекарите експерти в България са извънредно малцина и на практика няма по какъв начин да бъдат обезпечени в ТЕЛК съставите ”, показва доктор Цветолюба Генкова от дирекция " Медицински действия " в Министерството на здравеопазването. Затова от следващата година ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без експерти по съответното заболяване. „ С опция за заменяемост, тъй че да създадем по-голяма еластичност ”, споделя още тя.
Лекари от ТЕЛК обаче предизвестяват, че измененията ще доведат до нови проблеми. „ Трудности в обективизиране на оценката, защото ги няма тези експерти и това ще затрудни повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са експертите, толкоз по-обективна ще е оценката ”, сподели Никола Петров.
От здравното министерство твърдят, че неналичието на тесни експерти няма да е в минус на пациентите. „ Няма по какъв начин това да докара ощетяване. На процедура, това, което би трябвало да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една цялостна и задоволително подробна здравна документи ”, безапелационна е Цветолюба Генкова. Промяната ще стане факт от януари следващата година, а упованията са времето за придобиване на експертно решение да намалее.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР