Предстои цифровизиране и дигитализация на мащабният фотоархив на Регионалния исторически

...
Предстои цифровизиране и дигитализация на мащабният фотоархив на Регионалния исторически
Коментари Харесай

Дигитализацията става възможна благодарение на спечелен архив

Предстои цифровизиране и цифровизация на огромният фотоархив на Регионалния исторически музей " Стою Шишков ", в Смолян. Всичко това ще се случи с помощта на извоюван план, който ще разреши да бъдат прегледани хиляди снимки и документи, които понастоящем са скрити за посетителите на музея, защото се съхраняват в специфична среда.

" Едно огромно музейно благосъстояние, събирано десетилетия, се нуждае от възобновяване и ново развиване въз основата на модерни материали, средства и начини. Проектът обезпечава нужното съоръжение за дигитализиране на фотоленти и диапозитиви, както и основаване на образна база данни за ръководство на цифровизираните артикули ", разясняват от музея в Смолян.

Във Фотоархива на музея, наброяващ над 100 000 картотекирани негативи, диапозитиви, кинофилми и видеокасети, се съхраняват фрагменти, запечатали разнообразни моменти от публичния живот и културно-историческото завещание на Средните Родопи и такива, създавани вследствие на директната музейна работа – осъществяване на археологически разкопки и профилирани музейни експедиции, споразумяване на експозиции, музейни изложения, конференции, срещи и други.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР