Предстои Централната избирателна комисия да обсъди казуса с хартията за

...
Предстои Централната избирателна комисия да обсъди казуса с хартията за
Коментари Харесай

ЦИК ще се събере на 5 януари и ще обсъди казуса с хартиената бюлетина.

Предстои Централната изборна комисия да разиска проблема с хартията за бюлетината от машините за гласоподаване. Първото планувано съвещание на ЦИК за идната година е за 5 януари, оповестява БНР.

На 22 декември - ден преди Народното събрание да отхвърли президентското несъгласие върху Изборния кодекс - в ЦИК обсъждаха по какъв начин да отговорят на документално питане от печатницата на Българска народна банка за реквизитите и отбраните на машинната бюлетина.

ЦИК обаче, не реализира болшинство, с цел да изпрати отговори на поставените въпроси.

Заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева се аргументира с обстоятелството, че промените към момента не са влезнали в действие и би трябвало деликатно да бъдат разисквани:

" От това, което аз съм прочела и съм се срещнала от информация в медиите, доколкото разбрах, машинната бюлетина би трябвало да има същите реквизити като хартиената бюлетина. Което значи, че за отпечатаната от машината, тъй наречените " машина бюлетина " ЦИК би трябвало да вземе решение какво ще бъде наличието на лицето и на гърба на тази бюлетина, в това число за отбраните, които вероятно би трябвало да бъдат планувани, за които още веднъж се планува да има такива с изменението на закона, който не е влезнал в действие. Моето мнение е, че на този въпрос не можем да дадем сега отговор, до момента в който не разгледаме какви са нашите отговорности след влизане в действие на закона и не вземем решение по какъв начин ще бъде прибавен този текст на закона и какви ще бъдат реквизитите на машинната бюлетина ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР