Предстои Сметната палата да публикува одитен доклад, свързан с Българската

...
Предстои Сметната палата да публикува одитен доклад, свързан с Българската
Коментари Харесай

ББР, ДКК и Монтажи не се управляват, както трябва

Предстои Сметната палата да разгласява одитен отчет, обвързван с Българската банка за развиване и други държавни компании под шапката на Министерството на стопанската система. Това стана ясно от думите на ръководителя на държавния одит Цветан Цветков. 

Разбра се, че Сметната палата е направила одит на министъра на стопанската система по повод упражняването на правата за благосъстоятелност на сдруженията с държавно присъединяване. Този одитен отчет сигурно включва и ББР, защото Министерството на стопанската система постоянно е било мажоритарен акционер в нея, а неотдавна банката е 100% държавна благосъстоятелност. Очаква се в обсега на отчета да попаднат също Държавната консолидационна компания и " Монтажи ". 

Одитният отчет към този момент е подготвен, но преди публикуването му той би трябвало да бъде утвърден от борда на Сметната палата. " ББР е еднолично акционерно сдружение с принципал Министерство на стопанската система. Ние проверихме по какъв начин министърът на стопанската система е упражнявал тези надзорни функционалности, които са му вменени със закона. И при този одит се вижда, че тези сдружения не се ръководят, както би трябвало. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че страната не е доста добър притежател ", изясни в телевизионно изявление ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

И Българска народна банка разгласи преди дни, че е започнала целева надзорна инспекция в Българската банка за развиване. Причината съгласно централната банка е безпрецедентната ситуация на обществен спор сред управлението и акционера на ББР.

Този спор се сътвори към информацията за огромни заеми, отпуснати от ББР в последните години. На 1 юни икономическият министър и принципал на ББР Кирил Петков свика ексклузивен брифинг, на който разгласи, че Управителният съвет на банката отказва да даде информация за кредитните досиета на одитния комитет. Петков заяви, че ще сезира БНБ, защото съгласно него това е нарушаване на Закона за самостоятелния одит.​ От управлението на ББР излязоха с опровергаване, че УС на ББР е дал подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

По информация на служебния стопански министър Кирил Петков с кредити за над 140 милиона лв. са финансирани дружествата „ Слънчев ден “, „ Благоевград БТ “ и „ Роудуей кънстракшън “. Следващата група са компании със заеми за над 115 милиона лв.. Това са „ Маркет инвестмънт “ и „ Интернешънъл инвестмънтс “. „ Параходство БМФ “, „ Транспект “ и „ Инса Ойл “ са в третата група със заеми от по над 60 милиона лв.. Петков неведнъж сподели, че някои компании са директно или индиректно свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР