Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м

...
Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хил. кв. м
Коментари Харесай

Всички служители в един офис и повече площ на човек

Предстои редизайн на Megapark, която с 48 хиляди кв. м повърхност е в топ три на най-големите офиссгради в София.

© Георги Кожухаров Актуална наклонност е фирмите да се пробват да съберат всички свои чиновници в един офис, и в случай че е допустимо, на един етаж. Наблюдаваме го на офис пазара и в София, и в Букурещ. Целта е ръководството на процесите и общуването сред екипите да се улесни. Промяната е удобна и за вложителите, които по принцип избират да разпределят постройките си сред по-малък брой първокласни наематели с огромни площи. Това сподели Сергей Койнов, изпълнителен шеф на Lion’s Head Management. Дружеството ръководи бизнес постройките на капиталовата компания Lion’s Head Investments - притежател на пет офиса с близо 235 хиляди кв. м повърхност - Megapark и Polygraphia Office Center в София и три здания в Oregon Park в Букурещ.

По нейни данни в основните бизнес здания в София преобладват наематели с офиси над 1500 кв. м. Специално за Megapark, която с площта си от 48 хиляди кв. м е в топ 3 на офиссградите в София, над 60% от запитванията за наем през 2019 година са за офиси от над 1000 кв. м.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Растеж на същото място

Друга наклонност е взимането на нови площи в границите на настоящото местонахождение. " От началото на годината в Megapark сме подписали три контракта за разширения с сегашни наематели. В момента сме в развой на възобновяване на контракти за към 4500 кв. м, включително и за нарастване на наетите площи. Сред възобновените контракти в постройката са Mansion – онлайн платформа за хазартни игри, с уголемение на наетите площи до 1300 кв. м, строителната компания Strabag – с обща площ 2800 кв. м и софтуерната компания Tinqin, сподели Мирослав Танчев, пропърти управител Мegapark.

Благодарение на разширението на съществуващи наематели е запълнена и празнината, оставена от Experian България. Софтуерната компания, която влиза в Мegapark с 2 хиляди кв м., след две следващи разширявания - на 4 хиляди и 6 хиляди кв. м, през тази година се реалокира в независима постройка с повърхност от 11 хиляди кв. м.

В Polygraphia Office Center, чиято отдаваема повърхност е 35 хиляди кв. м, едно от основните разширения е на софтуерната компания Bosch Software Innovations. Компанията, която заема три етажа с обща повърхност 4830 кв. м, е подписала контракт за наем на още 869 кв м. Той ще влезе в действие в края на годината. Чрез него се обезпечават още 50 работни места и нови пространства за чиновниците.

Повече повърхност на чиновник

" Ако преди години увеличението на наетите площи бе обвързвано главно с растеж на чиновниците в компанията, то в този момент зад наклонността стои стремежът на огромните компании като дълготрайни наематели да обезпечат нужния комфорт и пространство за работещите. Виждаме по какъв начин пространствата излизат от рамките на общоприетия офис и все по-усилено се търси връзката с хората ", споделя Сергей Койнов.

По данни на Lion’s Head един чиновник в български офис, разполагат приблизително с към 10 кв. м. Видима наклонност е обаче пространството, несъмнено за човек, да пораства. В Polygraphia Office Center да вземем за пример, междинната повърхност за един чиновник е към 12 кв. м. Компаниите работят и върху цялостната офис среда. Осигуряват стаи за отдих, зали за игри, различни пространства за срещи и други за да се увеличи успеваемостта на работещите.

Редизайн на Megapark

В тази посока ще е и редизайнът в Megapark, който ще стартира до края на годината. Сградата е проектирана през 2007-08 година от от австрийски архитекти UMA и е в употреба от 2010-11 година " За да създадем концепцията за новия образ на Мegapark направихме авансово проучихме на хората, работещи в постройката - млади, амбициозни експерти от водещи компании от целия свят. Установихме, че доста от тях прекарват огромна част от деня си в нея и биха оценили възстановяване на дизайна и комфорта. Преобразяваме общите пространства, фоайета, рецепция и кантина под концептуалното наименование Living room ", сподели Виктория Илиева, криейтив шеф VIArchitects, което ще извърши редизайна.

Нарастващото внимание на фирмите към дизайна и организацията на работните пространства води и до по-дългосрочни наемни контракти. Инвестициите в обзавеждане и съоръжение са все по-високи, което добавено към общоприетите разноски по пренасяне, още повече стимулира наемателите да запазят заетите пространства ", добави Сергей Койнов. В тази посока работят и по-дългите контракти за наем. В София общоприетият период е 5 години, а в Букурещ - сред 5 и 10 години.

14 евро на кв. м офис повърхност приблизително в София

Пазарът на офис площи в София сега се прави оценка на 1.8 млн. кв. м, а в Букурещ – 2.9 млн. кв. м. По данни на Lion’s Head делът на свободните офис площи в София е 9.8%, а в Букурещ - 8.4% и е резултат от моментното положение на търсене и предложение. Доходността в София е към 8%, по-висока, в сравнение с в Румъния, където е 7.4%. Койнов го изяснява с това, че румънският пазар е доста по-голям и по-ликвиден. На офис пазара в Букурещ оперират доста интернационалните предприемачески компании (developers), вложители, както и повече и по-големи наематели. Най-големият им наемател в Румъния е Oracle. Компанията за облачни услуги и програмен продукт заема близо 25 500 кв. м офис площи в една от постройките им. За съпоставяне, най-големият наемател в София е фармацевтичната компания PPD, която след уголемение с 3 000 кв. м разполага с над 14 500 кв. м наета повърхност в Megapark.

От компанията означават разлика и в наемните цени сред двата града. В София, за първокласни офис площи междинните наеми са към 14 евро на кв. м. В Букурещ стойностите са към 18-19 евро на кв. м. Очакваните нови офис площи в София до края на годината са 200 000 кв. м, а в Букурещ - 219 хиляди кв. м.

Lion’s Head Investments е с съществени вложители Old Mutual Property и холдингът на Христо Илиев AG Capital. Old Mutual Property e част от южноафриканска група с пазарна капитализация от 13 милиарда $, която оперира в 35 страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР