Предстои провеждането на Студентския празник 8-ми декември. Служителите от Областната

...
Предстои провеждането на Студентския празник 8-ми декември. Служителите от Областната
Коментари Харесай

Полиция ще прави внезапни проверки за 8 декември

Предстои провеждането на Студентския празник 8-ми декември. Служителите от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” в Пазарджик обичайно подхващат ограничения за естественото и спокойното му протичане. През ноември инспекторите от звената „ Държавен противопожарен контрол” са направили инспекции на хижи, хотели, къщи за посетители, заведения за хранене и други питейни и увеселителни заведения, в които ще честват студентите. По време на инспекциите на територията на курортните комплекси във Велинград, Свети Константин, Цигов Чарк и Юндола, в градовете Пазарджик, Панагюрище, Стрелча, Белово в селата Равногор, Варвара и Семчиново не са открити съществени нарушавания на условията за пожарна сигурност. Служителите на районните ръководства в района ще наблюдават и за съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения. От 6 декември се организира полицейска акция и в тази връзка по главните пътни артерии има засилено наличие на екипи от „ Пътна полиция” и „ Охранителна полиция”. Предвидени са неочаквани и чести инспекции на водачите за шофиране след приложимост на алкохол, наркотични или упойващи субстанции, дееспособност и техническата редовност на МПС. И през тази година в мероприятията за обезпечаване на публичен ред на територията на региона взаимно с автопатрулите от локалните полицейски ръководства ще се включат и шест мобилни екипа от Зоналното жандармерийско ръководство в Пловдив.

Ръководството на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик желае прелестно, радостно и безаварийно отбелязване на Студентския празник!

Пресцентър на ОДМВР-Пазарджик

Вижте и рекомендациите на дирекцията за спокоен и безпроблемен празник.

ПРОТИВОПОЖАРНИ МЕРКИ Пожарна охрана ВРЕМЕ ЧЕСТВАНИЯТА НА СТУДЕНТСКИЯТ ПРАЗНИК-8-МИ ДЕКЕМВРИ

Във връзка с идното честването на студентския празник 8-ми декември, РДПБЗН – Пазарджик приканва всички празнуващи и уредници на мероприятията за съблюдаване на противопожарните правила и въведените противоепидемични ограничения!

За безвредното протичане на Студентския празник шефовете и притежателите на обекти, в които са планувани празненства /хотели, къщи за посетители, както и други туристически обекти /вили, хижи и др./ е належащо да ревизират редовността на отоплителните съоръжения, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово известяван, пожарните кранове и системите за ръководство на пушек и топлота, както и пожаротехническите средства за в началото гасене на пожари (пожарогасители и др.).

Апелираме към студентите и другите посетители на тези обекти да се срещнат със схемите за евакуация в обектите, главните и аварийните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за в началото гасене на пожар.

При влизане в непозната постройка, огледайте се за разположението на изходите, съществуването на пожарогасители – те могат да бъдат вашето избавление!

При пожар неотложно напуснете постройката, като употребявате стълбищната клетка или външни, постоянни стълби. Следвайте евакуационните знаци!

В никакъв случай не използвайте асансьорите за евакуация!

Не се поддавайте на суматохата!

При прекосяване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на рисковите газове е по-малка. Ако се възпламени част от облеклото ви, никога не тичайте, по този начин пламъкът ще се популяризира – спрете и съблечете горящата дреха!

При неспособност да напуснете постройката пробвайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си!

Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и облекла, обливайте се с вода, с цел да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местоположение и изчакайте избавителните екипи!

Тези, които ще честват във вили и здания, необитавани дълго време, би трябвало да се убедят в редовността на електрическата апаратура и отоплителните уреди, както и на коминните тела!

Безразборното потребление на пиротехнически средства може да докара до пораждане на пожари, а самоделните устройства могат да застрашат здравето на просъстващите на празненството!

РДПБЗН - Пазарджик Ви припомня, че авансово взетите ограничения и спазването на откритите правила са гаранция за недопускане на пожари.

В навечерието на студентския празник – 8 декември, от Пътна полиция насочат зов за отговорно и безвредно шофиране към младежите, които ще поемат на път с колите си през идващите дни. Нека празнуващите не не помнят, че на пътя не са сами и носят отговорност както за своя, по този начин и за живота на останалите участници в придвижването.

Важно е предварителното информиране за прогнозата за времето, за поправки по определения маршрут и за различни пътища. Проверката на положението на транспортното средство, с което ще пътуват, е наложителна - то би трябвало да е заредено с задоволително гориво и течности за обособените му системи. През зимния сезон колите би трябвало да са с гуми, подобаващи за изискванията или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако парното не работи и до отпътуването повредата не може да бъде отстранена, се предлага намирането на различен транспорт.

В автомобила би трябвало да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и аварийна гума. По време на път могат да се случат голям брой непредвидени обстановки, ето за какво е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за батерия и зареден мобилен телефон.

Нека кара най-опитният както на отиване, по този начин и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от специалисти по какъв начин да реагирате при попадане в аквапланинг, при изобилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „ климатични клопки “. Задължително за празнуващите, на които следва да карат, е да си обезпечат време за възобновяване както от веселбата, по този начин и от алкохола.

При попадне в рискова обстановка, първо сигнализирайте на 112, а по-късно на околните, на другари.

Препоръки на Пътна полиция при пътешестване с персонален превоз

НАЙ-ВАЖНОТО:

- Шофирайте единствено на трезво! Не шофирайте пили или дрогирани!

- Ако чувствате отмалялост или унесеност, не тръгвайте на път!

- Ако по време на път се чувствате зле, отбийте и си починете!

- Бъдете съсредоточени, не отклонявайте вниманието си при шофиране!

- Не участвайте в нерегламентирани надпревари (гонки)!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ:

- персоналната карта, свидетелството за ръководство на МПС;

- документите на автомобила;

- подписаната наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите;

- документа за платена пътна такса;

- документа за преминат годишен механически преглед;

- финансови средства.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРЕТЕ:

- редовността на спирачките, чистачките парното и светлините;

- за съществуването на аварийна гума и принадлежности за промяна – дано са на налично място;

- на налично място ли са аптечката (напълно оборудвана и с лекарства в период на годност) и светлоотразителната жилетка,

- имате ли предпазен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед).

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДЕТЕ:

- задоволително гориво;

- храна и вода за из път;

- препарат срещу заледяване на уплътнители и чистачки;

- сложите и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛЕТЕ:

- по кой маршрут да минете;

- в случай че не шофирате, дееспособен лидер ли ще кара колата;

- че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- за сигурността на всички в автомобила – значимо е да сте с сложени защитни колани;

- за оня, който ще кара на връщане – дано да спре да пие алкохол в точния момент и да се възвърне преди потеглянето на път.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдебна експертиза ОСВЕДОМЕТЕ:

- за избавителните служби в региона и за методите за връзка с тях;

- има ли мобилен обсег в региона и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция наоколо.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР