Предстои „протест“ на работници на „Булгартабак“ от фабриката в Благоевград,

...
Предстои „протест“ на работници на „Булгартабак“ от фабриката в Благоевград,
Коментари Харесай

Булгартабак с контрапротест срещу Да, България! и Прокопиев


Предстои „ митинг “ на служащи на „ Булгартабак “ от фабриката в Благоевград, който ще се организира в София. Служителите на холдинга, чиято благосъстоятелност публично е незнайна, само че се смята, че е на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, са „ подканени “ да стачкуват с циркулярно писмо. Това заяви "Биволъ ", в чиято редакция е получена фотография на писмото.

В него са развити „ опорни точки “ за „ злонамерена медийна и политическа офанзива “ против „ Булгартабак “, проведена от партия „ Да България “ и така наречен „ Кръг Капитал “ на Иво Прокопиев.





Досега бяха извършени няколко митинга от уволнени служащи на фабриката на „ Булгартабак “ в София, която затвори порти откакто холдингът разгласи, че приключва износа за Близкия изток поради репутационни проблеми след разкритията за огромна контрабанда на цигари към Ирак и Турция.

Бившите служащи питаха кой е притежателят на „ Булгартабак “, изхвърлил ги на улицата, само че бяха посрещнати с безмълвие.

Повод за този контрапротест явно са настоятелните въпроси от последните дни към основния прокурор Цацаров и Министерство на вътрешните работи, задавани на първо място от „ Да България “ и изданията на „ Икономедия “. Те питат какво отношение ще вземат българските институции след формалния отчет на турската работа за битка с проведената престъпност КОМ, в който се твърди, че през 2016 година контрабандата на цигари с източник „ Булгартабак “ е нанесла вреди за над 100 милиона евро на турската хазна.

В отчета на КОМ за 2014 година също се твърдеше, че българска продукция залива пазара на контрабандните цигари в Турция, само че името на „ Булгартабак “ не се загатваше публично. За сметка на това изявления в близки до властта турски медии не икономисваха тази информация. Беше оповестено също, че Делян Пеевски и Ахмед Доган са „ личност нон грата “ в Турция.

Каналите за контрабанда на цигари на "Булгартабак " към Близкия изток са съществували още по времето когато „ Булгартабак “ беше държавна благосъстоятелност. Ключова фигура в тези канали е иракчанинът Салам Кадер Фарадж, прочут още като „ Молла Омар “, написа "Биволъ ".

През 2011 година той се явява представител на „ Каледон Инвест “, обичаен контрагент на „ Булгартабак “ за страните от Близкия Изток и Северна Африка. „ Каледон “ е била разследвана още през 2007 година от българската прокуратура за контрабанда на цигари.

„ Каледон “ обаче губи своя лиценза за импорт на цигари в Иракски Кюрдистан, след което „ Булгартабак “, към този момент приватизиран, стартира да продава непосредствено на дубайската компания Andalus Al Sharq General Trading, в която съучастник е Салам Фарадж.

Разследване, основано на митнически документи разкри, че "Булгартабак " е продавал на тази компания цигари за над милиард $ годишно.

Проблемът е в това, че „ Булгартабак “ не желае да търгува с формалните управляващи, а избира контрабандните канали, минаващи през дистрибутора Салам Кадер Фарадж (или Фарук), който е считан за контрабандист в страни от този район. Така на процедура българският производител е заседнал трайно в сенчестия и престъпен бизнес, което обрича този бранш от българската стопанска система на крах.

Според "Биволъ " министър председателят Бойко Борисов е бил неведнъж известен за тези престъпни действия, само че не е реагирал по никакъв метод.

Цигарите се изнасят с кораби от Варна за ОАЕ, като се пренатоварват в няколко други пристанища, обратно на всякаква комерсиална логичност, евентуално, с цел да се заметат следите на произхода. От Дубай контрабандната стока стига до Ирак, откъдето натоварена на камиони и мулета влиза в Турция по разнообразни направления, минаващи през Северна Сирия и Иракски Кюрдистан.

Контрабандистите заплащат за гладко прекосяването на стоката им през териториите на разнообразни терористични групировки. Турция е изключително изнервена от приходите от контрабанда на български цигари, които получава ПКК, и това е маркирано в два следващи отчета на KOM.

Името на Салам попада в документите, които адв. Александър Ангелов изпраща на банкера Цветан Василев, преди да завърши прехвърлянето на собствеността на "Булгартабак " от съветската банка VTB към лихтенщайнски офшорки.

В тези документи, оповестени първо в блога на финансовия публицист Мирослав Иванов написа, че в Лихтенщайн и в Дубай са основани комплицирани схеми от компании, които да разпределят собствеността на приватизирания „ Булгартабак “ сред Делян Пеевски, Цветан Василев и притежателите на Винпром „ Пещера “. По-късно някогашният бизнес сътрудник и банкер на Пеевски Цветан Василев, който в този момент се укрива в Белград, удостовери тяхната достоверност.

В структурата са планувани и комисионни за Бойко Борисов и Ахмед Доган посредством 3 офшорки, владеещи по 10% от собствеността. Това се явявало възнаграждението им за политическата благословия за приватизацията на "Булгартабак ", която мина в Народното събрание в края на 2011 година с гласовете на ГЕРБ и безмълвното единодушие на Движение за права и свободи. Адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който бил създател на схемата, попада като притежател в една от тези компании./fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР