Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя

...
Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя
Коментари Харесай

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

Предстои наложително имунизиране против ковид, а самата ваксина ще трансформира човешката ДНК - такива изказвания се популяризират всеобщо в интернет, установи Дойче веле. Има ли нещо правилно в тях?

Ето какво споделят обстоятелствата:

Преди в Германия да бъде признат новият закон за отбрана от инфекции, всеобщо се разпространяваха изказвания, че той предвиждал наложително имунизиране, солидно ограничение на свободи, тотално следене, налагане на ограниченията благодарение на армията и даже преобразяване на парламентите в безгласна писмен знак.

Ето какви са обстоятелствата. В промени закон за отбрана от инфекции са изредени ограничения, които управляващите могат да подхващат за ограничение на пандемията. Например: съблюдаване на обществена отдалеченост, ограничавания на контактите в общественото и персоналното пространство, ограничавания на пътуванията, културните и спортните мероприятия, обвързване за носене на защитни маски. С други думи: упоменати са ограничения, които към този момент работят и за които в този момент бе основана съответната правна основа.

Що се отнася до изказванието за идно наложително имунизиране - то е лишено от всякакво съображение. Не са одобрявани и никакви ограничения, които да лимитират работата на парламентите или пък да водят до "тотален надзор ".

Твърденията, че рестриктивните мерки щели да бъдат налагани благодарение на армията, също не почиват на обстоятелства. По конституция армията в Германия може да бъде употребена единствено по изключение и само в изискванията на естествени произшествия или изключително състояние.

Две от изказванията въпреки всичко са отчасти достоверни: свободата на пътуванията фактически бе подложена на ограничавания. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално анулирана, само че обособени частични ограничавания са възможни - "когато това е належащо за отбрана на популацията и изключително като превантивна мярка против претоварването на здравната система ".

Първи дози от имунизацията още до края на годината?

Обявявали ли са двамата основатели на имунизацията на Biontech в персоналните си профили в обществените мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това изказване се появи в два идентични постинга в Туитър.

Ето какво споделят обстоятелствата. Съобщението е подправено: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали сходно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech даже въобще нямат персонални профили в Туитър, обясниха от компанията. Профилите, за които става дума, са подправени и в това време бяха изтрити.

Двата подправени профила, от които е оповестена погрешната информация, са били основани през август и септември, в началото очевидно под непознато име. Съществува и един профил на Тюречи в Инстаграм, който явно също е подправен.

Ваксината трансформира човешката ДНК?

В обществените мрежи се популяризира и изказванието, че имунизацията на Biontech и Pfizer употребява технологията мРНК, която в никакъв случай не е била тествана и одобрявана за приложимост. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била тествана имунизацията, имали съществени странични въздействия, написа американската журналистка Емералд Робинсън в Туитър.

Проверката на обстоятелствата демонстрира, че това изказване е погрешно. Pfizer и Biontech в действителност употребяват упоменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на ковид се употребяват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и стартира да създава антитела - по този начин се основава имунитет против COVID-19. Така създадената ваксина към този момент се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на тестванията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е репортерка в Белия дом на консервативния американски уебсайт Newsmax, твърди също така, че имунизацията променяла човешката ДНК. В това обвиняване няма нищо правилно. Германският институт "Паул Ерлих ", който дава отговор за имунизациите и биомедицинските препарати, изяснява на своя уебсайт следното: "Не съществува никаква заплаха за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невероятно заради другите им химически структури ".

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в Съединени американски щати. Пред организация Ройтерс той съобщи следното: "В случая става дума за един мит, който неведнъж бива популяризиран напълно умишлено от съперниците на имунизациите за да се основава комплициране ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР