Предстои повишаване на цените на природния газ, от което ще

...
Предстои повишаване на цените на природния газ, от което ще
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Поскъпването на газа ще доведе до вдигане на всички основни цени

Предстои повишение на цените на природния газ, от което ще последва лавинообразно повишение на всички съществени цени – превоз, отопление, електрическа енергия, хранителни артикули и така нататък Това предвижда в предаването „ Лице в лице” по bTV икономистът проф. Димитър Иванов. При мощно повишение на цените се обрисува стесняване на потреблението, уточни той.

Двигателите на икономическия напредък за последното тримесечие ще бъдат прекомерно слаби, означи още икономистът. По думите му българската икономическа и обществена есен няма да бъдат лесни.

„ Икономика, която съставлява остров на богати измежду море от небогати, няма бъдеще”, счита проф. Иванов. „ Икономическият напредък е 3,4%, само че той се дължи основно на евроинжекции. Това е напредък, основан на кредитна основа, не е учреден на промишленост, на земеделие или на научно-технически прогрес”, безапелационен беше икономистът.

Голяма част от богатите ще си изнесат капиталите от страната. Моят апел към тях е никога, в името на България, да не го вършат, акцентира проф. Димитър Иванов.

Богатите в България, изключително родените през 30-годишния интервал на прехода, не се родиха от въздуха, а от съвокуплението им с ръководещи, с държавни управления и с банки, уточни той.

Икономистът разяснява и обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще вдигне с 10% бюджетните заплати от 1 януари идната година.

„ Къде е Симеон Дянков да викне: Г-н министър председател, преди да вдигнете с 10% бюджетните заплати, извършихте ли промяна в държавната администрация?”, съобщи проф. Иванов.

Той попита за какво се подвигат заплатите „ на един съвършен електорат за идващите избори, който напълно зависи от благоразположението на ръководещите към тях”. По думите му в тази ситуация се виждат „ прекомерно забележими политически детайли на комплимент към този електорат”.

Според него България се нуждае от съществено подмладяване на държавната и локалната администрация и от преформиране на структурите на министерства, организации и други държавни органи, преди да се пристъпи към увеличение на бюджетните заплати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР