Предстои окончателното подписване с американската компания Уестингхаус“ на инженерингов договор

...
Предстои окончателното подписване с американската компания Уестингхаус“ на инженерингов договор
Коментари Харесай

Подписваме с американци за нови 2 блока към АЕЦ „Козлодуй“, готви се договор с французи за „Белене“


Предстои окончателното сключване с американската компания „ Уестингхаус “ на инженерингов контракт за построяването на 2 блока по технология AP 1000 върху площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Това заяви служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков, който взе участие в конференция за развиването на нуклеарната енергетика в София.

Според Божков главните задания на този контракт са оптималното присъединяване на българската промишленост в построяването на двата блока, оптимално потребление на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия договор. Очаква се и сключване на междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати за създаване блокове 7 и 8 към АЕЦ „ Козлодуй “. Преди да бъде подписано това съглашение обаче, то би трябвало да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете държавни управления би трябвало да бъде утвърдено и от българския парламент, заяви Българска телеграфна агенция.

Същият инженерингов контракт следва да бъде създаден и подписан с френската енергийна компания „ Електрисите дьо Франс “ (EDF) за 2 блока по 1000 мегавата на площадката в Белене с съветското съоръжение ВВЕР-1000. Доизграждането им ще бъде с френска стандартна технология. По същия метод, както със Съединени американски щати, ще бъде подписано междуправителствено съглашение сред България и Франция.

Договорът с „ Уестингхаус “ за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е за 10 години, изясни зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 година Предстои горивото да бъде лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). С френската компания „ Фраматом “ е подписан контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “, добави Божков. По този контракт доставката е също за 10 години. Първата доставка ще е през 2025 година.

„ Изключително положителни финансови условия. Окончателният контракт беше подписан на 24 март “, съобщи още служебният зам.-министър.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР