Предстои охлаждане на пазара на имоти и те ще спрат

...
Предстои охлаждане на пазара на имоти и те ще спрат
Коментари Харесай

Експерт: Ако по един потребителски кредит от 10000 лв., лихвата в момента е 4,5% и стане 7%, това ще са само 15-20 лв. отгоре

Предстои изстудяване на пазара на парцели и те ще спрат да нарастват. Това предвижда кредитният съветник Тихомир Тошев в изявление за " Телеграф ". По думите му цените са стигнали към този момент такива равнища, че за доста от клиентите е невероятно да купят жилището, което желаят. През последните години се покачват условията към жилищата и стандартът, който клиентите желаят да поддържат.

" Приоритет е търсенето на хубави тристайни жилища, на положителни местоположения в огромните градове, а такива жилища са много скъпи. Така че моите упования са за изстудяване на интереса към покупки напълно на зелено ", твърди специалистът. Активността ще се задържи повече към подготвени жилища или такива, които са в градеж, само че следва да бъдат приключени. Освен да спре растежът на цените, консултантът чака и да се забави и понижи броят на покупко-продажбите и да се задържат цените в идващите години.

Освен това консултантът предвижда, че се чака и повишение на лихвите при всички типове заеми. В някои страни, където процесът е реалност, там към този момент се дават и лихви по депозитите. В България такива към момента не се заплащат, само че съгласно специалиста е въпрос на време този развой да стартира и у нас. Според него предлагането на лихви по депозитите ще докара до повишаване на ресурса, което ще се отрази и на лихвите по заемите. Тошев дефинира търсенето на ипотечни заеми, като най-сериозно, а там сумите са много високи.

" Защото, в случай че по един потребителски заем от 10 000 лв., лихвата сега е 4,5% и стане даже 7%, това ще са 15-20 лева от горната страна, а това няма се отрази изключително на нечий бюджет. Но в случай че вноската ви по ипотеката от 1000 лв. стане 1300, това към този момент може да затрудни бюджета на фона на повишаването на горива, храни и така нататък ", показва специалистът.

" Когато тръгнат лихвите нагоре, те ще тръгнат първо по новите заеми, за клиентите, които занапред ще теглят. И това е плюсът, тъй като хората ще би трябвало да преценят по отношение на новите лихви. След това ще стартира гладко покачване по към този момент изтеглените заеми поради това, че лихвите по множеството заеми се образуват от междинната цена на депозитите. Когато банките стартират да оферират лихви по депозити, показателят ще стартира гладко да се повишава, а от там и лихвите по към този момент изтеглените заеми ", акцентира кредитният съветник.

Тошев отбелязва, че се следи взрив на ипотечните заеми, като той се дължи на към момента доста дейния пазар на парцели.

" Пазарът на парцели е извънредно парещ поради високата инфлация. Отделно доста хора възнамеряваха покупка на парцел. Все още ние сме с най-ниските равнища на безработица в Европа, дори има дефицит на работна мощ. ", изясни той.

По думите му това кара хората по-смело да се кредитират за разнообразни покупки, било то парцел, автомобил, ремонт на дома или промяна на обзавеждането. Според него хората са дейни на кредитния пазар тъкмо поради това – елементарно се намира работа, приходите са нарастнали през последните години. Отделно някои компании покачват възнагражденията поради инфлацията, с цел да запазят чиновниците си.

Войната в Украйна обаче оказва своето въздействие, защото някои страни в Европа към този момент влизат в криза и има риск рецесията да се задълбочи. Тихомир Тошев споделя, че идващите месеци хората ще стават все по-внимателни и пресметливи откъм задлъжняване, защото войната, високата инфлация, новата Коронавирус вълна, ще ги накара да преценят по-внимателно проектите си. Войната не спря българите да купуват жилища

Според наблюденията на специалиста най-активни на имотния пазар не престават да са младежите сред 25 и 35 години, основали семейство или възнамерявали скоро да основат такова. Също и хората със междинни към високи приходи, работещи в огромни компании на положителни позиции.

" Голяма част, може би 80-85% от кредитополучателите, са постоянни и не поемат непотребен риск. Естествено, постоянно има хора – по моя оценка към 20%, които се пробват да надскочат опциите си. Те са с по-ниски приходи и незадоволително спестени средства, само че бързат да създадат договорка поради непрекъснато растящите цени на парцелите ", споделя Тошев.

Съветът му към тях е да бъдат по-отговорни и по-внимателни със задлъжняването, защото те бъдат първите, затруднили се да обслужват заемите си при криза. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Тихомир Тошев поучава потребителите да ревизират в договорите си за заем на кои дати се трансформират вноските им съгласно новата стойност на показателя. При смяна те ще би трябвало да превеждат новата вноска, тъй като в противоположен случай в Централния кредитен указател ще излезе, че не обслужват постоянно заема си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР