Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите

...
Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите
Коментари Харесай

Схемата 60/40 ще продължи да действа и след 1 юли, но по нов начин

Предстои оповестяването на още сектрои, с изключение на превоза, в които работещите ще могат да получат по 290 лева на месец за интервал от 6 месеца.

© Надежда Чипева Нов дизайн и нов метод на деяние ще има схемата 60/40 за компенсиране на заплатите на чиновниците в наранени от коронакризата компании. Сегашният модел ще работи до 30 юни, а още на 1 юли ще стартира да се ползва видоизменената мярка, тъй че служащите да не останат без поддръжка. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

Как тъкмо ще наподобява бъдещата мярка обаче Сачева не пожела да каже. По думите и планът на бъдещата помощ към този момент се създава и ще бъде показан на синдикатите и работодателските организации, с цел да се избегне безпорядък при въвеждането й както стана първоначално с 60/40.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен това при започване на юли ще бъде отворена и скица а директна помощ на заетите в бранша на сухопътния превоз, а от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " следва да бъдат пренасочени 120 млн. лева за субсидирана претовареност за към този момент останали без работа хора, които би трябвало да се върнат назад на пазара на труда. " Тази мярка ще бъде оповестена през втората половина на месец юни ", сподели още Сачева.

Какъв е резултатът

Досега или тъкмо 45 дни след стартирането на схемата 60/40 общо по нея са кандидатствали 12 187 компании. Те са подали заявки за обезщетения на заплатите на 191 хиляди чиновници. Заявления обаче ще могат да се подават до края на юни и упованията са броят на компаниите да се усили.

Изплатените все още суми са към 20 млн. лева, само че би трябвало да се има поради, че това са средства единствено за последните 2 седмици на март. " Тепърва стартират заплащанията за април, които ще са доста по-големи, а следва обезщетения и за май, и за юни ", изясни Сачева.

Според нея оценка на мярката 60/40 може да се прави чак през юли и то по два знака - какъв брой души са запазили работата си и какъв брой е спаднала регистрацията на безработни. " Това е мярка за поддръжка на заетостта и тя би трябвало да бъде прави оценка точно по това дали сме спрели потока на безработни към бюрата по труда ", счита обществения министър.

Подкрепа за превоза

В интервала от 1 до 15 юли ще бъде разгласен прозорец за компании от секторите пътнически градски, крайградски и междуградски превоз (сухопътен) да могат да аплайват за директна поддръжка от 290 лева на заето лице. Помощта ще се изплаща за интервал от 6 месеца, като сметките на общественото министерство демонстрират, че ще бъдат обхванати общо 29 хиляди лица. Отделение за задачата средства са 40 млн. лева

" Този бранш изпитва и ще продължи да изпитва съществени усложнения поради рестриктивните мерки от ковид. Конкретните условия за кандидатстване ще бъдат оповестени до две седмици ", разгласи министър Сачева. Тя напомни още, че заплащанията от 290 лева на заето лице ще бъдат разширени и към други браншове, като за задачата има налични спомагателни 45 млн. лева Засега обаче няма изясненост кои тъкмо сектори ще бъдат включени.

Ръст на безработицата

Преди затварянето на стопанската система на 13 март броят на записаните безработните в страната е бил 201 хиляди Сега, на 13 май, вписаните в бюрата по труда хора без работа са 300 хиляди За същия интервал работа са почнали 28 хиляди души, главно в секторите на опазването на здравето и обществени действия, превоза, както и произвеждане на храни и питиета.

" Точно 99 755 индивида са новите безработните за последните два месеца ", сподели общественият министър. Среднодневният брой на записаните безработни от 9000 при започване на рецесията, в този момент е паднал до към 1500 индивида, единствено половината от които са декларирали, че са останали без работа поради ковид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР